Search
Close this search box.

Actuele Zaken & Columns.

02-04-2014: Coalitievorming

Deel deze column:

Woensdag 2 april 2014

Persbericht

Gemeentebelangen Heusden heeft in de afgelopen dagen de eerste besprekingen gevoerd om te komen tot een nieuwe coalitie na de verkiezingen van 19 maart jl. Onder leiding van Caspar van den Brandt hebben we gesprekken gevoerd met alle partijen die in de nieuwe raad vertegenwoordigd zijn.
In de voorafgaande verkiezingscampagne hebben we er als Gemeentebelangen geen geheim van gemaakt dat wij het liefst het beleid van de afgelopen vier jaren willen voortzetten. Na de verkiezingen is gebleken dat de “oude coalitie” haar meerderheid van 16 zetels heeft behouden. De zetels zijn onderling iets anders verdeeld (DMP Heusden +1, Heusden Eén -1), maar er blijft een royale meerderheid.
Toch menen wij als Gemeentebelangen dat wij, rekening houdend met de uitslag van de verkiezingen, de mogelijkheid van een verbreding van de huidige coalitie,  vooralsnog open moeten houden.  Gemeenten komen in de komende jaren voor een gigantische opdracht te staan. De grote transities Jeugdzorg, de Participatiewet, Begeleid werken (vanuit de AWBZ) en Passend Onderwijs vormen grote uitdagingen en gaan gepaard met een miljoenen geldstroom. Maar ook met de nodige bezuinigingen. De overige rijksbezuinigingen en mogelijke verliezen in de grondexploitatie brengen ook de nodige problemen met zich mee. Dit alles maakt een zo breed mogelijk gedragen beleid noodzakelijk.
Tijdens de besprekingen van de afgelopen dagen met de zeven andere partijen zijn diverse zaken besproken. Natuurlijk zijn er programmatische verschillen maar die lijken over het algemeen wel overbrugbaar. Toch hebben die besprekingen  ons tot de overtuiging gebracht dat samenwerking met de VVD  de meeste kans van slagen biedt. Daarom zullen wij de komende weken de besprekingen gaan voort zetten met DMP Heusden, Heusden Eén, PvdA en met de VVD. De andere partijen CDA, D66 en Heusden Transparant vallen dus vooralsnog af.
De besprekingen die we in de komende weken gaan voeren kunnen wat ons betreft nog alle kanten op. Voortzetting van de huidige coalitie of een andere vier of vijf partijencoalitie behoren wat ons betreft nog tot de mogelijkheden. De onderhandelingen in de komende weken moeten daar duidelijkheid over gaan bieden.

 

Gemeentebelangen Heusden
Caspar van den Brandt

Nieuwe zaken & columns

Actuele Zaken

Supermarktdag zaterdag 22 juni

Komende zaterdag 22 juni, organiseert Gemeentebelangen een supermarktdag. Hierbij gaan de leden van de fractie op pad en zullen zij de verschillende kernen bezoeken om

Lees meer
Actuele Zaken

Openbare bijeenkomst Gemeentebelangen Maandag 10 juni, 20.00 uur

𝗛𝗼𝗲 𝗴𝗮𝗮𝘁 𝗛𝗲𝘂𝘀𝗱𝗲𝗻 𝗱𝗲 𝗸𝗼𝗺𝗲𝗻𝗱𝗲 𝗷𝗮𝗿𝗲𝗻 𝘃𝗲𝗿𝗱𝘂𝘂𝗿𝘇𝗮𝗺𝗲𝗻? Bij deze nodigen wij jullie uit voor de openbare bijeenkomst Gemeentebelangen, waarbij met de fractieleden over allerlei thema’s

Lees meer