Gemeentebelangen zet vraagtekens bij huisvesting migranten
Drunen, 2 mei 2018
Aan het College van de gemeente Heusden
Via email griffie
Vragen o.g.v. artikel 43 RvO over huisvesting arbeidsmigranten
Geacht college,
Eerder deze week heeft collega-raadslid Frans van der Lee schriftelijke vragen gesteld over de huisvesting van migranten in onze gemeente. Ook onze fractie wordt de laatste tijd regelmatig benaderd door inwoners met vragen en klachten over dit onderwerp. Wij zijn dan ook zeer benieuwd naar de antwoorden van uw college op de gestelde vragen, maar onze fractie heeft ook een aantal aanvullende vragen.
Volgens de (meeste?) geldende bestemmingsplannen in onze gemeente mogen er in woningen maximaal vijf arbeidsmigranten gehuisvest worden. Indien de huiseigenaar mÊÊr migranten wil huisvesten, dan kan hij een ontheffing bij uw college aanvragen. Deze aanvragen worden op de gebruikelijke wijze gepubliceerd zodat belanghebbenden (lees vooral buurtbewoners) daarvan kennis kunnen nemen en een zienswijze kunnen indienen. Het viel ons op dat in de laatste maanden diverse van dat soort aanvragen zijn ingediend. EÊn van die aanvragen hebben wij ook ingezien en wat blijkt? Er ligt een vijfregelig briefje met het verzoek tot ontheffing. De totale procedure voor deze aanvraag blijkt acht weken te zijn, waarvan op het moment van inzage door ons al vier weken verstreken waren. Op onze vraag hoe met een dergelijke brief wordt omgegaan, was het antwoord dat de eigenaar zal worden gevraagd de ontbrekende gegevens aan te vullen. Maar de aanvraag wordt daarna niet opnieuw ter inzage gelegd en buurtbewoners krijgen de aanvullende informatie dus waarschijnlijk nooit te zien. Wat ons betreft een onbevredigende situatie: het recht op inzage verwordt op deze manier tot een waardeloos privilege.
Onze vragen:
- Aan welke eisen moet een aanvraag tot ontheffing zoals in deze brief bedoeld voldoen?
- Ligt het niet voor de hand om een aanvraag die niet aan deze eisen voldoet ook niet in behandeling te nemen totdat alle benodigde informatie is aangeleverd? Dit om te voorkomen dat belanghebbenden worden geconfronteerd met een nietszeggend briefje en het indienen van een zienswijze praktisch gezien niet mogelijk is.
- Alternatief is wellicht om de onvolledige aanvraag af te wijzen en een nieuwe procedure pas op te starten als alle informatie wel beschikbaar is?
- Hoe wordt de aanvraag getoetst? In welke gevallen wordt een aanvraag gehonoreerd en wanneer wordt een aanvraag geweigerd?
- Wordt in de te verlenen ontheffing ook geregeld hoeveel mensen er maximaal gehuisvest mogen worden en onder welke voorwaarden? En hoe vindt dan de handhaving plaats?
Wij zien uw antwoorden met belangstelling tegemoet.
Namens de fractie Gemeentebelangen,
Kees Musters