Search
Close this search box.

Actuele Zaken & Columns.

10-02-2021: Terugblik Raadsvergadering 9 februari

Deel deze column:

Eerste raadsvergadering in 2021

De eerste raadsvergadering in 2021 was vanwege de lockdown en de avondklok wederom een digitale vergadering; we beginnen er zo langzamerhand aan te wennen. Een beperkt aantal agendapunten, maar toch werd het weer eens een lange zit tot ca. 23:00 uur.

Het eerste bespreekpunt op de agenda was de nieuwe kleedaccommodatie van SC Elshout (al werd dit punt per abuis in eerste instantie overgeslagen). De raad werd gevraagd een krediet van ruim 2,5 miljoen euro beschikbaar te stellen. Vanuit de raad waren alleen maar lovende woorden te horen, vooral de inzet van SC Elshout met een eigen bouwteam werd zeer gewaardeerd. Het voorstel werd dan ook met algemene stemmen goedgekeurd. SC Elshout kan gaan bouwen!
Het bestemmingsplan Nassau Dwarsstraat Vlijmen leverde veel meer discussie op. Het plan maakt de bouw van twee woningen aan genoemde straat mogelijk. Dat zou op zich geen probleem moeten zijn; immers er is grote behoefte aan meer woningen, ook in Heusden. Maar de woningen komen naast een eeuwenoude boerderij van Marja Kivits. Zij wil de 19e -eeuwse sfeer in en rondom de boerderij graag handhaven en heeft daar dan ook flink aandacht voor gevraagd. Op zich was dat niet aan dovemans oren gericht want alle fracties steunden die oproep. Maar diezelfde fracties wilden wel de bouw van twee woningen mogelijk maken. Er werden twee moties en een amendement bij dit onderwerp ingediend, maar die werden allemaal verworpen dan wel ingetrokken. Uiteindelijk was de wethouder bereid om de bepalingen in het bestemmingsplan over de uitstraling van de nieuw te bouwen woningen wat aan te scherpen. Bovendien zegde hij toe extra voorwaarden te gaan opnemen in de koopovereenkomsten en in de nog te verlenen omgevingsvergunning. De raad stemde in overgrote meerderheid (slechts รฉรฉn stem tegen) vรณรณr het aangepaste raadsvoorstel.
Het meerjarenperspectief Sportaccommodaties leverde ook een flinke discussie op. In het voorstel wordt het onderhoud van de diverse sportaccommodaties  in de komende jaren geschetst, mede aan de hand van een rapport van een extern adviesbureau. In dat rapport worden de jaarlijkse onderhoudskosten veel hoger ingeschat dan in het voorstel van het college. Het college baseert zich daarbij veel meer op de ervaringscijfers van de afgelopen jaren. Bovendien zijn alle gebruikers van de accommodaties dik tevreden met het onderhoud zoals dat tot nu toe gepleegd wordt. Het voorstel werd door een overgrote meerderheid van de raad goedgekeurd.

Drie hamerpunten passeerden zonder beraadslaging de revue: een herziening van het bestemmingsplan Steenfabriek Hedikhuizen, bestemmingsplan Bosscheweg 70c in Drunen en een krediet van ruim 1,1 miljoen voor de upgrading van Basisschool Lambertus in Haarsteeg.

Veel aandacht was er voor een motie vreemd aan de orde van PvdA-GroenLinks-D66 over intensivering bestrijding eenzaamheid, dit naar aanleiding van het besluit van het college om de stichting Alles voor Mekaar geen subsidie meer te verlenen. Vorig jaar werd nog een subsidie verleend van 75 duizend euro, maar toen al werd de nadrukkelijke voorwaarde meegegeven dat het eenmalige subsidie zou zijn en dat de stichting daarna zelf de broek moest ophouden. Desondanks vroeg de stichting toch weer een subsidie aan van 147 duizend euro. Alles voor Mekaar heeft veel succes met een geheel eigen benadering van de eenzaamheidsproblematiek en krijgt ook veel waardering van alle fracties. Maar wederom subsidie verlenen, dat vinden de meeste fracties in de raad niet gewenst. De motie, waarin 60 duizend euro werd gevraagd voor de stichting Alles voor Mekaar, werd aan het einde van een lange discussie ingetrokken, ook nadat de wethouder had toegezegd alles in het werk te stellen om het werk van Alles voor Mekaar voort te zetten, maar dan wel in samenwerkingsverband met Bijeen, de gemeentelijke zorgorganisatie.
En dan was er nog een tweede motie vreemd aan de orde en wel van het CDA; in die motie werd gevraagd om vrachtverkeer in Hedikhuizen te weren. Dit naar aanleiding van een discussie in een eerdere informatievergadering over het verkeer van en naar de steenfabriek bij Hedikhuizen. Ook deze motie werd weer ingetrokken nadat bleek dat bijna alle fracties niks voelden voor deze vorm van ad hoc beleid. Want zo kunnen we elke raadsvergadering wel enkele straten benoemen waar verkeersmaatregelen genomen zouden moeten worden.

Drunen, 10 februari 2021

Kees Musters

Nieuwe zaken & columns

Actuele Zaken

Supermarktdag zaterdag 22 juni

Komende zaterdag 22 juni, organiseert Gemeentebelangen een supermarktdag. Hierbij gaan de leden van de fractie op pad en zullen zij de verschillende kernen bezoeken om

Lees meer
Actuele Zaken

Openbare bijeenkomst Gemeentebelangen Maandag 10 juni, 20.00 uur

๐—›๐—ผ๐—ฒ ๐—ด๐—ฎ๐—ฎ๐˜ ๐—›๐—ฒ๐˜‚๐˜€๐—ฑ๐—ฒ๐—ป ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ธ๐—ผ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ ๐—ท๐—ฎ๐—ฟ๐—ฒ๐—ป ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฑ๐˜‚๐˜‚๐—ฟ๐˜‡๐—ฎ๐—บ๐—ฒ๐—ป? Bij deze nodigen wij jullie uit voor de openbare bijeenkomst Gemeentebelangen, waarbij met de fractieleden over allerlei themaโ€™s

Lees meer