Search
Close this search box.

Actuele Zaken & Columns.

17-02-2016: Terugblik raadsvergadering 16 februari

Deel deze column:

Een relatief eenvoudige agenda afgelopen dinsdag bij de eerste raadsvergadering van dit jaar. Best nog een redelijk aantal agendapunten maar relatief weinig bespreekpunten; de meeste onderwerpen werden met een hamerslag van de voorzitter afgehandeld.

Eigenlijk maar drie discussiepunten. Op de eerste plaats de plaatsing van zonnepanelen op de gemeentehuizen van Vlijmen en Drunen. In het coalitieakkoord staat als ambitie dat we als gemeente Heusden in deze 4 jaren 15% op het energieverbruik moeten besparen. Het voorstel past wat dat betreft dus prima in het te voeren beleid en inhoudelijk was er ook weinig commentaar. Toch hebben we als fractie Gemeentebelangen samen met de fractie DMP Heusden nog een amendement op dit onderwerp ingediend. In het raadsvoorstel werd namelijk uitgegaan van een afschrijvingstermijn van 25 jaren en dat vonden wij toch wel erg lang. In een amendement hebben wij voorgesteld dit terug te brengen tot 15 jaren, nog altijd erg lang, maar dat is ook de termijn gedurende welke subsidie op de panelen wordt verstrekt. Het amendement werd unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

2016-0216 amendement zonnepanelen

Een tweede bespreekpunt was de nieuwe grondnota โ€œOp goede grondenโ€. Wat ons betreft lag hier ook geen probleem. Het enige discussiepunt wat ons betreft was de verkoop van openbaar groen en het illegale grondgebruik. Afgelopen jaren zijn er enkele verkopen geweest van stukjes openbaar groen die tot de groene hoofdstructuur in onze gemeente behoorden en dat is in strijd met het door de raad vastgestelde beleid. Ook in deze nieuwe nota staat dat openbaar groen in de hoofdstructuur niet voor verkoop in aanmerking komt en onze opmerking was dan ook dat het college zich aan dat beleid moet houden. De wethouder zegde dit ook wel toe, maar gaf ook aan dat het college nog dit jaar komt met het voorstel om die hoofdstructuur aan te passen. En wat het illegale grondgebruik betreft: de wethouder zegde opnieuw toe dat de gemeente illegale grondgebruikers (voor zover bekend) zal gaan aanschrijven, zo nodig ook in overleg met het waterschap. In het memo naar aanleiding van de informatievergadering was het college daar nogal terughoudend in.

Als derde bespreekpunt het definitieve ontwerp inrichting openbare ruimte centrum Vlijmen. Alle partijen in de raad, de een wat meer dan de ander, waren enthousiast over dit plan en dus was er ook op dit punt niet echt veel verschil van mening. Het voorstel werd unaniem door de raad vastgesteld.

 

Nieuwe zaken & columns

Actuele Zaken

Supermarktdag zaterdag 22 juni

Komende zaterdag 22 juni, organiseert Gemeentebelangen een supermarktdag. Hierbij gaan de leden van de fractie op pad en zullen zij de verschillende kernen bezoeken om

Lees meer
Actuele Zaken

Openbare bijeenkomst Gemeentebelangen Maandag 10 juni, 20.00 uur

๐—›๐—ผ๐—ฒ ๐—ด๐—ฎ๐—ฎ๐˜ ๐—›๐—ฒ๐˜‚๐˜€๐—ฑ๐—ฒ๐—ป ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ธ๐—ผ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ ๐—ท๐—ฎ๐—ฟ๐—ฒ๐—ป ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฑ๐˜‚๐˜‚๐—ฟ๐˜‡๐—ฎ๐—บ๐—ฒ๐—ป? Bij deze nodigen wij jullie uit voor de openbare bijeenkomst Gemeentebelangen, waarbij met de fractieleden over allerlei themaโ€™s

Lees meer