Search
Close this search box.

Actuele Zaken & Columns.

21-08-2014: Werkbezoek Voedselbank

Deel deze column:

Op uitnodiging van de Voedselbank Den Bosch hebben wij vandaag een bezoek gebracht aan deze organisatie, die gehuisvest is in Den Bosch. Namens Gemeentebelangen waren Caspar van den Brandt, Kees Musters, Annemarie Bok-Geelen (raadsleden) en Albert Zwart (fractieondersteuner) aanwezig.

logo voedselbank

Samenvatting bezoek

De voedselbank Den Bosch e.o. (http://www.voedselbankdenbosch.nl/) bestaat 9 jaar en behoort tot een van de eerste voedselbanken in Nederland. De voedselbank is een stichting die op basis van een indicatie, afgegeven door de stichting Juvans (www.juvans.nl), gezinnen voorziet van levensmiddelenpakketten. Gezinnen worden voorzien van basispakketten welke worden aangevuld met additioneel voedsel en overige benodigdheden. De inhoud van de totale pakketten varieert wekelijks omdat de voedselbank volledig afhankelijk is van wat er wordt gedoneerd. Belangrijke leveranciers/sponsoren zijn supermarkten (11 stuks op dit moment uit een totaal van ruim 40 in het verspreidingsgebied van de voedselbank), Heineken (via Frumona) en Sligro. Daarnaast wordt er o.a. aan werving gedaan d.m.v. het verzamelen van statiegeldbonnen in supermarkten, verzamelacties in supermarkten, voorlichting op basisscholen.

De aanpak van de voedselbank is heel professioneel, ze maken gebruik van een heel goed proces en hebben veel sponsoren die hun ondersteunen op verschillende manieren. De rondleiding laat zien dat er over veel zaken is nagedacht en dat er om het huidige aantal van 550 cliënten (variërend van 1 persoon tot gezinnen) veel werk wordt verricht door de 140 vrijwilligers om wekelijks al deze cliënten van een pakket te voorzien.

De voedselbank is na vele omzwervingen per 1 januari 2014 gevestigd in het huidige pand (centrale distributie) en heeft een huurcontract van ten minste 5 jaar. Doel van de uitnodiging was voor de voedselbank om aandacht te vragen voor de bijdrage uit de gemeente Heusden ( 4000 euro jaarlijks) welke zij betitelen als een lage bijdrage t.o.v. de andere gemeenten (hoofdzakelijk Den Bosch, 50.000 euro in totaal waarvan 30.000 voor huur huidige pand). De voedselbank heeft veel vaste kosten en wil graag een hogere bijdrage vanuit de gemeente Heusden. Recente tegenvaller voor de voedselbank is dat de kosten voor gas en elektra, aanvankelijk begroot op 1.000 euro per maand, nu veel hoger blijken uit te vallen (ruim 2.000 euro per maand). Ook wil de voedselbank een certificering van de Voedsel en Waren Autoriteit ontvangen en dat betekent dat o.a. een nieuwe koelcombinatie moet worden geïnstalleerd op de huidige vrachtwagen (kosten zo’n 50.000 euro)

In de gemeente Heusden maken op 21-8-14 zo’n 180 cliënten gebruik van de voedselbank Den Bosch e.o.. Het totaal ligt rond de 550-600 wat betekent dat relatief een hoog aantal cliënten uit de gemeente Heusden komt.

 

Albert Zwart

 

 

Nieuwe zaken & columns