Search
Close this search box.

Actuele Zaken & Columns.

01-05-2015: Dillenburg

Deel deze column:

Eindelijk wordt er gebouwd

Al jaren wordt er gewerkt aan voorbereidingen om de locatie Dillenburg in Drunen te ontwikkelen. De eerste verkenningen dateren al uit 2009; in het voorjaar van 2010 werd er een stedenbouwkundige visie ontwikkeld, later in 2011 ook door de raad vastgesteld. In december 2012 volgde het bestemmingsplan Dillenburg en afgelopen week werd er een zgn. anterieure overeenkomst getekend met projectontwikkelaar Hendriks uit Oss.

De toekomstige wijk krijgt een nieuwe ontsluitingsweg, die begint aan de Dillenburgstraat pal ten noorden van het politiebureau. Deze weg loopt in oostelijke richting en krijgt via een nieuwe rotonde aansluiting op de Lipsstraat. In het deelgebied ten noorden van deze nieuwe weg (de toekomstige Tini de Munnikstraat) ligt nu al het d’Oultremontcollege. Nog dit jaar start daar ook de bouw van de SHJ-sportaccommodatie; verder komen er in dit deel nog een gemeentelijke sporthal (ter vervanging van sporthal Onder de Bogen) en een eerstelijns gezondheidscentrum.

Maar de anterieure overeenkomst die vorige week getekend werd gaat over het zuidelijk deel van het Dillenburggebied, het gebied tussen die Tini de Munnikstraat en de Hogeweg. Daar zullen in de komende jaren ca. 130 woningen gebouwd gaan worden. Dat deel van het plangebied betreft zo’n kleine 60 duizend m2, grotendeels eigendom van Hendriks uit Oss. Ruim 9.000 m2 is eigendom van de gemeente Heusden. Hendriks gaat het gebied dus verder ontwikkelen, dat betekent bouwrijp maken en woningen bouwen. De anterieure overeenkomst heeft ten doel om kostenverhaal door de gemeente mogelijk te maken. Er wordt vastgelegd aan welke eisen de toekomstige woonwijk moet gaan voldoen. Daarbij kun je denken aan de openbare inrichting van het gebied, kwaliteitseisen op het gebied van riolering en openbaar groen, openbare verlichting, verhardingen enz. De gemeente komt daarbij niet helemaal buiten spel te staan; in tegendeel zelfs, de gemeente controleert of aan alle eisen wordt voldaan, pleegt regelmatig overleg met de ontwikkelaar, houdt toezicht op alle werkzaamheden en is verantwoordelijk voor het inmeten van het gebied. De gemeente maakt daarbij aanzienlijke kosten en die kosten kunnen met deze anterieure overeenkomst verhaald worden op de ontwikkelaar.

In het gebied komen ca. 130 woningen, waarbij een behoorlijke variatie wordt nagestreefd. De prijzen zullen uiteen lopen van rond de 180 duizend tot 450 duizend euro, zo schat de projectleider in (BD 29-4). De verkoop van de woningen gaat dit najaar van start, de eerste woningen zullen dan in het voorjaar van 2016 gebouwd kunnen worden. Men denkt te starten met zo’n 30 woningen en afhankelijk van de verkoop zullen de resterende 100 woningen in fasen gebouwd gaan worden. Eindelijk dus weer een substantiële woningbouw in de kern Drunen, waar al vele jaren maar mondjesmaat gebouwd is op enkele kleinere woningbouwlocaties. Dillenburg is de laatste grote bouwlocatie die in de kern Drunen nog beschikbaar is; afgezien van enkele kleine inbreidingslocaties is Drunen dan volgebouwd.

 

Drunen, vrijdag 1 mei 2015

Kees Musters

Volg mij ook met korte berichtjes op:     www.twitter.com/keesmusters

 

 

 

Nieuwe zaken & columns

Actuele Zaken

Supermarktdag zaterdag 22 juni

Komende zaterdag 22 juni, organiseert Gemeentebelangen een supermarktdag. Hierbij gaan de leden van de fractie op pad en zullen zij de verschillende kernen bezoeken om

Lees meer
Actuele Zaken

Openbare bijeenkomst Gemeentebelangen Maandag 10 juni, 20.00 uur

𝗛𝗼𝗲 𝗴𝗮𝗮𝘁 𝗛𝗲𝘂𝘀𝗱𝗲𝗻 𝗱𝗲 𝗸𝗼𝗺𝗲𝗻𝗱𝗲 𝗷𝗮𝗿𝗲𝗻 𝘃𝗲𝗿𝗱𝘂𝘂𝗿𝘇𝗮𝗺𝗲𝗻? Bij deze nodigen wij jullie uit voor de openbare bijeenkomst Gemeentebelangen, waarbij met de fractieleden over allerlei thema’s

Lees meer