Search
Close this search box.

Actuele Zaken & Columns.

03-07-2020: Baanbrekers

Deel deze column:

Coronacrisis hakt er bij Baanbrekers financieel in

Het zag er eind vorig jaar allemaal zo mooi uit, ook bij Baanbrekers. Het aantal bijstandsuitkeringen bleef gestadig dalen; het resultaat over 2019 was uitstekend, ook financieel. De gemeenten kregen geld terug. En ook de eerste maanden van 2020 waren uitstekend. Maar toen sloeg Corona toe en in รฉรฉn klap veranderde de situatie volledig. Diverse bedrijven gingen op slot; andere bedrijven werden geconfronteerd met een forse omzetdaling of zelfs met het helemaal wegvallen van de omzet. De economie viel voor een groot deel stil en bij veel bedrijven stond het water tot aan de lippen. Gelukkig sprong de overheid bij met een Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Zelfstandige Ondernemers (de zgn. TOZO-regeling), maar of dat het gewenste effect zal hebben, dat moeten we nog maar afwachten. De TOZO-regeling wordt voor Heusden, Loon op Zand en Waalwijk uitgevoerd door Baanbrekers. Daarvoor heeft Baanbrekers (via de drie gemeenten) tot nu toe een voorschot ontvangen van 13,9 miljoen, zo lezen we in de eerste Bestuursrapportage van de organisatie. De rapportage handelt over de eerste vier maanden van dit jaar. Dat bedrag moet gezien worden als een voorschot om uitkeringen op basis van de TOZO te kunnen betalen en ter bekostiging van de uitvoeringskosten. Die uitvoeringskosten bedroegen voor Baanbrekers in die eerste vier maanden al ruim 7 ton. Dat bedrag was nodig om meer dan 2.000 aanvragen af te handelen en dat kon men niet met alleen eigen personeel. Ook de nodige specialistische expertise was er niet en dus moest er extern personeel ingehuurd worden om de klus te klaren. Of de vergoeding van het Rijk voor die uitvoeringskosten toereikend zal zijn, dat moeten we nog maar afwachten. De uitkeringen zullen in ieder geval volledig door het Rijk vergoed worden, zo is vanuit Den Haag toegezegd.

De Eerste Bestuursrapportage leidt tot een bijstelling in de begroting van Baanbrekers met een bedrag van 756 duizend euro negatief. Ook dat kan voor het overgrote deel toegerekend worden aan de Coronacrisis. Het aantal bijstandsuitkeringen zal voor het eerst sinds jaren weer gaan stijgen. Ging men tot nu toe uit van gemiddeld 1400 uitkeringen in 2020; dat aantal is nu al verhoogd naar 1500. Ook de cijfers van het werkbedrijf pakken ongunstig uit; omzetten worden niet gehaald, werkzaamheden vallen stil en ook dat leidt tot minder gunstige resultaten. Kortom, het gaat momenteel niet goed en de vooruitzichten zijn nog altijd ongewis; de Coronacrisis is immers nog niet voorbij.

De bijstelling van het resultaat naar 756 duizend negatief leidt vooralsnog niet tot een hogere bijdrage van de deelnemende gemeenten. Baanbrekers heeft in de afgelopen jaren een Algemene Reserve gevormd van 1,2 miljoen en daar wordt het nu voorziene tekort van afgeboekt. Maar die reserve is dan ook meteen voor een groot deel opgesoupeerd, er blijft ruim 4 ton over en dat is in verhouding tot de risicoโ€™s die nu gelopen worden natuurlijk maar een schijntje. Het valt dan ook te verwachten dat de gemeenten over 2020 toch nog een extra bijdrage zullen moeten gaan betalen, maar daar zal verderop in dit jaar meer duidelijkheid over komen.

Drunen, vrijdag 3 juli 2020

Kees Musters

Volg mij ook met korte berichtjes op:     www.twitter.com/keesmusters           

Nieuwe zaken & columns

Actuele Zaken

Supermarktdag zaterdag 22 juni

Komende zaterdag 22 juni, organiseert Gemeentebelangen een supermarktdag. Hierbij gaan de leden van de fractie op pad en zullen zij de verschillende kernen bezoeken om

Lees meer
Actuele Zaken

Openbare bijeenkomst Gemeentebelangen Maandag 10 juni, 20.00 uur

๐—›๐—ผ๐—ฒ ๐—ด๐—ฎ๐—ฎ๐˜ ๐—›๐—ฒ๐˜‚๐˜€๐—ฑ๐—ฒ๐—ป ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ธ๐—ผ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ ๐—ท๐—ฎ๐—ฟ๐—ฒ๐—ป ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฑ๐˜‚๐˜‚๐—ฟ๐˜‡๐—ฎ๐—บ๐—ฒ๐—ป? Bij deze nodigen wij jullie uit voor de openbare bijeenkomst Gemeentebelangen, waarbij met de fractieleden over allerlei themaโ€™s

Lees meer