Verhuizing naar de Voorste Venne?
Al geruime tijd wordt er in de Heusdense politiek gesproken over een verhuizing van de bibliotheek in Drunen naar het gebouw van de Voorste Venne. De huidige huisvesting tussen Hugo de Grootstraat en de Rooseveltstraat voldoet niet meer aan de moderne eisen die het tegenwoordige bibliotheekwerk stelt. Want de bibliotheek is al lang niet meer het pand waar je in- en uitloopt om alleen een boek te lenen dan wel terug te brengen.
Eind vorig jaar kwam de bibliotheek met een rapportage over de mogelijke toekomst van het bibliotheekwerk in Heusden. Daarin kwam ook de verhuizing voor de vestiging in Drunen aan de orde; de voorkeur van het bestuur ging uit naar het gemeentehuis aan het Raadhuisplein. Want dat heeft een mooie centrale ligging en dat bevordert het spontane in- en uitlopen van bezoekers. De locatie van de Voorste Venne scoorde wat dat betreft veel minder: โhet beoogde ontmoetingscentrum voor kennis, informatie en taal ligt hiermee decentraal aan een sfeerloos parkeerterrein in een omgeving zonder ruimtelijke kwaliteitโ zo schrijft het bibliotheekbestuur in een brief aan de gemeenteraad. Maar de politiek in Heusden heeft wel de nadrukkelijke wens uitgesproken voor een verhuizing naar het gebouw van de Voorste Venne. En dus gingen de besturen van de Voorste Venne en de Bibliotheek met elkaar in conclaaf om de mogelijkheden daartoe te onderzoeken. Er werd een werkgroep opgericht, de architect die de meest recente verbouwing heeft ontworpen en begeleid werd opnieuw geraadpleegd. En dat overleg heeft nu geresulteerd in een vlekkenplan. Uit dat vlekkenplan blijkt dat huisvesting in het gebouw van de Voorste Venne mogelijk is; de zuidoost vleugel van het gebouw, daar waar nu nog Utopia in gevestigd is, kan geschikt gemaakt worden voor de bibliotheek waarbij wordt voldaan aan het Plan van Eisen dat het bibliotheekbestuur al eerder heeft opgesteld. Maar de inpassing van de bibliotheek vereist wel de nodige aanpassingen aan het gebouw. De investering in de verbouwing en inrichting wordt op basis van het vlekkenplan geraamd op ongeveer 9 ton en dat is natuurlijk veel geld voor een gebouw dat nog maar enkele jaren geleden volledig is gerenoveerd. Maar het alternatief, huisvesting in het gemeentehuis, zou waarschijnlijk nog veel duurder zijn. Tegenover die investering staat natuurlijk wel dat er aan de Hugo de Grootstraat/Rooseveltstraat een ideale bouwlocatie beschikbaar komt, bijvoorbeeld voor de zo broodnodige sociale woningbouw in de kern Drunen. Afgelopen woensdag werd de raad in een extra informatiebijeenkomst bijgepraat; raadsleden waren (voor een klein deel) fysiek aanwezig in de theaterzaal van de Voorste Venne, andere raadsleden volgden de bijeenkomst digitaal via een zoom-sessie, alles dus coronaproof.
Hoe gaat het nu verder? De besturen van De Voorste Venne en de bibliotheek vragen in hun brief aan de gemeenteraad om een voorbereidingskrediet beschikbaar te stellen zodat het nu voorliggende vlekkenplan uitgewerkt kan worden tot een concreet verbouwingsplan. Daarna wordt duidelijk wat het allemaal precies gaat kosten en dan is het de vraag of de gemeenteraad daarvoor de benodigde gelden beschikbaar wil stellen. Daarvoor lijkt wel financiรซle ruimte aanwezig; immers de stichting de Voorste Venne krijgt met de inhuizing van de bibliotheek een grote huurder binnen waardoor de inkomsten van deze stichting aanzienlijk kunnen toenemen. In 2022 zou dan de verbouwing kunnen plaats vinden en de nieuwe bibliotheek zou dan in 2023 geopend kunnen gaan worden. Maar voor het zover is, is er nog een lange weg te gaan.
Drunen, vrijdag 4 juni 2021
Kees Musters
Volg mij ook met korte berichtjes op: www.twitter.com/keesmusters