Search
Close this search box.

Actuele Zaken & Columns.

10-04-2020: COELO-atlas lokale lasten

Deel deze column:

Heusden scoort nog altijd goed

Begin deze week verscheen de jaarlijkse COELO-atlas van de lokale lasten 2020, een jaarlijkse publicatie van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden. Dat centrum, dat verbonden is aan de Rijksuniversiteit van Groningen, onderzoekt elk jaar hoe het staat met de lokale lasten in elke gemeente in Nederland. Dat biedt altijd weer mooi vergelijkingsmateriaal op en ook enig inzicht hoe je eigen gemeente het doet ten opzichte van de rest van Nederland. Hoewel, je moet daar ook erg voorzichtig mee zijn, want cijfers van verschillende gemeenten zijn soms erg moeilijk vergelijkbaar. Met dat voorbehoud toch een kleine bespiegeling over de positie van Heusden.

Ik beperk me voor het gemak maar even tot de woonlasten voor een meerpersoonshuishouden met een eigen woning. Als het gaat om de gemeentelijke woonlasten, dan wordt rekening gehouden met OZB, afvalstoffenheffing en rioolheffing. Vorig jaar stond Heusden met 655 euro per jaar op de 46e plaats en dat was dus erg gunstig. In 2020 staat onze gemeente op de 62e plaats met 707 euro. Dat is iets minder gunstig dan vorig jaar, maar nog altijd een lage positie. In totaal zijn er meer dan 350 gemeenten en dan is plaats 62 dus niet slecht. Ter vergelijking: Waalwijk scoort nog beter en staat met 618 euro op de 11e plaats; Loon op Zand daarentegen scoort erg slecht en staat op de 344e plaats met 950 euro. Als we kijken naar de gemeenten in de provincie Noord-Brabant, dan staat Heusden op de 13e plaats. Gilze en Rijen is dan de goedkoopste, Vught de duurste.
De goedkoopste gemeente in Nederland is opvallend genoeg Amsterdam met 526 euro; de duurste gemeente is (minder verrassend) Bloemendaal met een gemiddelde woonlast van 1.089 euro.

Naast de drie genoemde heffingen zijn er nog andere woonlasten zoals de hondenbelasting en de toeristenbelasting. Die zijn in bovenstaande cijfers niet meegerekend.
In ruim de helft (54%) van de gemeenten in Nederland moet hondenbelasting betaald worden. De goedkoopste gemeente is Schouwen-Duiveland met 15 euro per hond; de duurste gemeente is Groningen met 130 euro. Heusden valt in de midden-categorie van 50 tot 60 euro.

Toeristenbelasting wordt in 85% van de Nederlandse gemeenten geheven. Tariefsystemen en tarieven verschillen behoorlijk. De overnachtingstarieven variëren van 0,50 per nacht in de gemeente Olst-Wijhe tot 10,60 euro in Amsterdam. Heusden valt in de categorie 1,50 tot 2,75 en hoort daarmee tot de goedkopere gemeenten.

Tot slot, naast de gemeentelijke woonlasten zijn er nog andere heffingen en dan doel ik met name op de waterschapsbelasting. Die is in de afgelopen jaren overal fors gestegen en dat geldt ook in Heusden. Voor waterschapslasten wordt door een gemiddeld gezin al meer betaald dan aan de gemeentelijke OZB. Heusden valt voor het overgrote deel onder het waterschap Aa en Maas; dit waterschap valt in de categorie 300 – 325 euro per jaar en is daarmee iets goedkoper dan het landelijk gemiddelde.

Drunen, vrijdag 10 april 2020

Kees Musters

Volg mij ook met korte berichtjes op:     www.twitter.com/keesmusters           

Nieuwe zaken & columns