Inzameling GFT: 40 kg. is wel erg weinig
Waalwijker levert jaarlijks maar 40 kilo gft-afval in, zo kopte het Brabants Dagblad afgelopen woensdag. En als je kijkt naar de cijfers, dan steekt die 40 kg. inderdaad schril af tegen de cijfers van andere gemeenten. Wijk en Aalburg is in deze regio koploper met 130 kilo, op redelijke afstand gevolgd door Werkendam (111 kg), Loon op Zand (108 kg) en Heusden met 91 kg. Ook Heusden scoort dus maar matig, maar daar moet wel bij worden aangetekend dat de cijfers betrekking hebben op het jaar 2016.
In 2017 is Heusden gestart met het zgn. omgekeerd inzamelen waarbij het restafval door inwoners naar ondergrondse containers moet worden gebracht en dus niet meer aan huis wordt opgehaald. Het gft-afval en het pmd-afval wordt nog wel aan huis opgehaald via de welbekende klikos. Het nieuwe systeem is fasegewijs ingevoerd, dus niet de gehele gemeente is van de ene op de andere dag overgeschakeld. Een definitieve evaluatie moet dan ook nog plaats vinden maar in juli vorig jaar heeft het college al wel een memo aan de raad gestuurd met een eerste en dus zeer voorlopige evaluatie van de resultaten van het omgekeerd inzamelen. En wat blijkt, de hoeveel GFT-afval zou, omgerekend op jaarbasis, nu uitkomen op 137 kg. Heusden zou daarmee dus meteen koploper in het eerder genoemde rijtje worden. De hoeveelheid restafval was, ook op jaarbasis, meer dan gehalveerd en komt nu uit op 64 kg. per inwoner. Cijfers die aanzienlijk gunstiger uitkomen dan de verwachtingen toentertijd bij het invoeren van het omgekeerd inzamelen. Nogmaals, de cijfers zijn gebaseerd op een evaluatie juli vorig jaar en dan ook nog op een erg korte periode en dus nog niet op ervaringscijfers over heel 2017.
Het feit dat de hoeveelheid GFT-afval in Waalwijk zo laag uitkomt wordt door de gemeente toegeschreven aan de hoogbouw in Waalwijk. De GFT-inzameling bij flats verloopt erg moeizaam of er wordt zelfs helemaal geen scheiding toegepast. Hoogbouw vormt inderdaad een probleem op zich en Waalwijk heeft inderdaad meer hoogbouw dan Wijk en Aalburg of Heusden. Toch kan dat niet het grote verschil verklaren. Ook bij laagbouwwoningen wordt slecht gescheiden, anders kun je die lage uitkomst van 40 kilo nooit verklaren. Het probleem zit dus dieper.
De ervaring in Heusden met hoogbouw is dat mensen over het algemeen toch graag meedoen met die afvalscheiding, maar dan moet je als gemeente wel de nodige voorzieningen aanleveren. Welke, dat is bijna per flat verschillend. Bij de watertorens, de flats in Venne-west-3, heeft de gemeente na aanpassingen van het systeem nu betonnen containers geplaatst waarin flatbewoners hun GFT-afval kunnen deponeren. De betonnen containers zijn afgesloten om te voorkomen dat buurtbewoners er ook gebruik van gaan maken en dat is niet de bedoeling. Alle flatbewoners hebben een sleutel en kunnen de container daarmee openen. Dit systeem lijkt nu erg goed te werken.
Daarnaast bevordert het tarievenstelsel ook een goede scheiding. GFT-afval en ook PDM-afval wordt gratis aan huis opgehaald, restafval moet je brengen naar een ondergrondse container en dat kost geld.
Nogmaals, de evaluatie van het omgekeerd inzamelen moet nog plaats vinden, maar één ding is nu al wel duidelijk: de hoeveelheid ingezameld restafval is in Heusden aanzienlijk gedaald; de hoeveelheid ingezameld GFT-afval is aanzienlijk gestegen.
Kees Musters
Drunen, vrijdag 9 maart 2018
Volg mij ook met korte berichtjes op: www.twitter.com/keesmusters