Search
Close this search box.

Actuele Zaken & Columns.

11-11-2016: Zwembad ‘t Run

Deel deze column:

Zwemmen of failliet?

En weer staat de raad voor de vraag wat te doen met zwembad ’t Run. Vorig jaar december besloot de gemeenteraad na veel vijven en zessen uiteindelijk toch maar een lening van 100.000 euro te verstrekken om het zwembad in 2016 open te houden. Natuurlijk in de hoop en bij sommigen misschien ook wel de verwachting dat stichting N-Joy het wel zou gaan redden en dat daarmee het openlucht zwembad te redden zou zijn. Want iedereen is het er wel over eens dat dit zwembad een mooie voorziening is voor de zwemliefhebbers in de kern Drunen, voor de gehele gemeente Heusden, ja zelfs voor de regio. Maar de exploitatie van een openlucht zwembad is niet zo simpel en zonder allerlei nevenactiviteiten ook niet rond te breien.

De zomer van 2016 was voor ’t Run niet geweldig. Het weer bleef lang slecht; pas aan het einde van de zomer werd het wat beter en trok de belangstelling voor zwembad ’t Run wat aan. Een groot deel van het seizoen waarin de centjes verdiend moeten worden was toen echter al voorbij; wat dat betreft heeft stichting N-Joy het niet getroffen. Aan de andere kant was het nou ook weer niet bijzonder slecht; de zomer was wellicht nog het best te typeren als een echte Hollandse zomer en bij de exploitatie van een openlucht zwembad moet je nu eenmaal van dit soort zomers uitgaan. Niettemin blijkt N-Joy toch in liquiditeitsproblemen te komen. De energierekening kan niet betaald worden, de belastingdienst heeft een forse vordering en ook de lonen over de maand oktober kunnen wegens geldgebrek niet meer betaald worden. De stichting heeft dringend geld nodig en wel een kleine ton om achterstallige schulden te betalen. Komt dat geld niet beschikbaar, dan dreigt een faillissement. En een faillissement betekent vrijwel zeker dat het zwembad in 2017 gesloten zal blijven en zeer waarschijnlijk helemaal niet meer open zal gaan.

N-Joy heeft een verzoek bij de gemeente ingediend voor een lening van 95.000 euro. Het college heeft afwijzend op dat verzoek gereageerd met als motivatie dat de kaderstelling vanuit de gemeenteraad een nieuwe lening niet mogelijk maakt. Het college heeft zich te houden aan genomen raadsbesluiten en kan niet op eigen houtje daarvan afwijken. En dus ligt de bal weer bij de gemeenteraad. Als de gemeenteraad niets doet en dat is impliciet natuurlijk ook een besluit, dan zal er onafwendbaar een faillissement volgen. Maar de raad kan ook terug komen op eerdere besluitvorming en de gevraagde lening alsnog verstrekken. Maar dan moeten er daarvoor wel voldoende redenen zijn (geen garanties want die kun je in dit soort situaties niet krijgen).

Naar mijn mening zijn er wel redenen aan te geven om N-Joy nog een kans te geven. De stichting heeft ondanks de financiële problemen de bedrijfsvoering van het zwembad aardig voor elkaar. Iedereen die ik daarover iets hoorde zeggen, was uitermate tevreden over de wijze waarop het zwembad in het afgelopen jaar werd geëxploiteerd. Verder probeert men de exploitatie minder afhankelijk van de weersomstandigheden te maken en men heeft in de afgelopen maanden een aardig netwerk bij zorgorganisaties opgebouwd. Men denkt een redelijke omzet te kunnen behalen met zorg gerelateerde activiteiten. Daarnaast is men druk bezig om de kosten te drukken. Met name het energieverbruik slokt een groot deel van het beschikbare budget op en daarop denkt men nu een fors bedrag te kunnen gaan besparen door gebruik te maken van een biogasinstallatie. Een installatie die veel kleiner is dan in de oorspronkelijke plannen maar wel een installatie die beter past bij het energieverbruik van het zwembad. Natuurlijk, zoals gezegd geen garanties maar toch mogelijkheden om tot een redelijk sluitende exploitatie te komen. En dan lijkt het op zich niet onredelijk als de gemeente voor deze toch belangrijke voorziening een lening van 95.000 euro beschikbaar stelt. In het geval dat het toch weer niet gaat lukken (en dat kun je nooit uitsluiten) ben je als gemeente die 95.000 euro waarschijnlijk kwijt, maar dan heb je in ieder geval voor dat geld weer een openlucht zwembad in 2017 open gehouden. Gisteren was de jaarlijkse begrotingsvergadering en tijdens die vergadering zou de beslissing dan moeten vallen. Gemeentebelangen heeft samen met vier andere fracties een motie ingediend om N-Joy het voordeel van de twijfel te gunnen en alsnog de lening van 95.000 euro te verstrekken. De gemeenteraad nam de motie met grote meerderheid over en dus zal het college zijn besluit om geen lening te verstrekken moeten herzien, althans als het college de motie wil uitvoeren. En dat is met zo’n grote meerderheid wel een logisch vervolg.

 

Kees Musters

Drunen, vrijdag 11 november 2016

Volg mij ook met korte berichtjes op:     www.twitter.com/keesmusters

 

 

Nieuwe zaken & columns

Actuele Zaken

Supermarktdag zaterdag 22 juni

Komende zaterdag 22 juni, organiseert Gemeentebelangen een supermarktdag. Hierbij gaan de leden van de fractie op pad en zullen zij de verschillende kernen bezoeken om

Lees meer
Actuele Zaken

Openbare bijeenkomst Gemeentebelangen Maandag 10 juni, 20.00 uur

𝗛𝗼𝗲 𝗴𝗮𝗮𝘁 𝗛𝗲𝘂𝘀𝗱𝗲𝗻 𝗱𝗲 𝗸𝗼𝗺𝗲𝗻𝗱𝗲 𝗷𝗮𝗿𝗲𝗻 𝘃𝗲𝗿𝗱𝘂𝘂𝗿𝘇𝗮𝗺𝗲𝗻? Bij deze nodigen wij jullie uit voor de openbare bijeenkomst Gemeentebelangen, waarbij met de fractieleden over allerlei thema’s

Lees meer