Search
Close this search box.

Actuele Zaken & Columns.

14-03-2014: Schuld per inwoner

Deel deze column:

Op het twitter-account van Heusden Transparant verschenen afgelopen week berichten over de schulden van onze gemeente Heusden. Vervolgens werden de coalitiepartijen in een kwaad daglicht gesteld want die zouden verantwoordelijk zijn voor die grote schuldenlast. De cijfers worden kennelijk ontleend aan een onderzoek van de vereniging Eigen Huis. Hoe die cijfers precies berekend zijn is mij niet duidelijk. Daarom heb ik zelf ook maar even de nodige berekeningen gemaakt.

Volgens het twitterbericht van HT zou de schuld in de gemeente Heusden inmiddels zijn opgelopen tot 6933 euro per inwoner. Als dat waar zou zijn, dan stonden we in de TOP 5 van Nederland op de tweede plaats. De werkelijke top 5 ziet er echter als volgt uit (publicatie Binnenlands Bestuur 5 februari jl.):

1. Hengelo                 8571 euro schuld per inwoner
2. Spijkenisse           6329
3. Groningen            5684
4. Middelburg          5680
5. Borne                     5627

Zoals u ziet, de gemeente Heusden komt in dit rijtje niet voor. Dat bedrag van 6933 klopt ook gewoon niet. Als je naar de balans per 31 december 2012 kijkt, dan staat daar een schuld op van 153,6 miljoen. Bij 43.000 inwoners komt dat dus uit op een bedrag van ruim 3500 per inwoner en dat is heel andere koek; dat is maar de helft van dat bedrag van 6933. Die 3500 wordt ook bevestigd door publicaties van de Volkskrant en van Elsevier in de afgelopen weken.

schuld per inwoner

Vervolgens stelt HT ook nog dat de huidige coalitie verantwoordelijk is voor deze schuldenlast. Iedereen weet dat in de vorige raadsperiode een gigantische grondvoorraad is opgebouwd en dat die gefinancierd is met geleend geld. Een paar cijfers ter illustratie:

Balans gemeente Heusden

31-12-2005

31-12-2010

31-12-2012

Eigen vermogen

49,1

50,5

43,2

Vreemd vermogen

45,1

141,5

153,6

U ziet, de schulden nemen vooral toe in de periode 2006 t/m 2010 en laat dat nou net de periode zijn van de vorige coalitie, de coalitie waarvan de huidige Transparantleden ook deel uit maakten. Gemeentebelangen zat toen in de oppositie maar de financiële betogen die ik zelf namens mijn fractie vaak gehouden heb werden steeds in de wind geslagen. Ik herinner me nog diverse discussies met de toenmalige wethouder van financiën, maar die vond die schuldvorming helemaal niet erg. De rente was laag (gelukkig is dat nog steeds zo) en bovendien, regie en zeggenschap over grondgebruik, dat was veel belangrijker.

Is die schuldenlast dan niet een probleem? Jawel, natuurlijk is dat een groot probleem en dat probleem kan alleen opgelost worden door aflossing van die schulden. De daarvoor benodigde middelen moeten beschikbaar komen uit de verkoop van al die gronden en daar zit nou net het probleem. De economische crisis heeft daar in de afgelopen vier jaren nou bepaald niet aan meegeholpen. Iedereen weet dat de huizenmarkt volledig is ingestort en dat er in heel Nederland praktisch geen woning wordt gebouwd. Die situatie gaat nu hopelijk verbeteren. Aan elke crisis komt ook weer een einde en het lijkt er op dat we wat dat betreft weer de goede kant op gaan.

Overigens mag bij al deze financiële problemen ook best bedacht worden dat de gemeente Heusden wat de lokale lasten betreft al jaren tot de goedkoopste gemeenten van Nederland behoort. In dat rijtje staan we op de 11e plaats. In de afgelopen vier jaren is dat niet veranderd en heeft de coalitie er bewust naar gestreefd niet alle kosten op het bordje van de inwoners te leggen. In de begroting 2014 stijgen de gemeentelijke belastingen in totaal met 2,1%; de gemiddelde stijging in de jaren 2011 t/m 2014 was (toevallig ook) 2,1% (inclusief 1,7% inflatie). En daar mogen we als coalitie toch best trots op zijn.

Drunen, vrijdag 14 maart 2014

Kees Musters

Volg mij ook met korte berichtjes op:     www.twitter.com/keesmusters

Nieuwe zaken & columns

Actuele Zaken

Supermarktdag zaterdag 22 juni

Komende zaterdag 22 juni, organiseert Gemeentebelangen een supermarktdag. Hierbij gaan de leden van de fractie op pad en zullen zij de verschillende kernen bezoeken om

Lees meer
Actuele Zaken

Openbare bijeenkomst Gemeentebelangen Maandag 10 juni, 20.00 uur

𝗛𝗼𝗲 𝗴𝗮𝗮𝘁 𝗛𝗲𝘂𝘀𝗱𝗲𝗻 𝗱𝗲 𝗸𝗼𝗺𝗲𝗻𝗱𝗲 𝗷𝗮𝗿𝗲𝗻 𝘃𝗲𝗿𝗱𝘂𝘂𝗿𝘇𝗮𝗺𝗲𝗻? Bij deze nodigen wij jullie uit voor de openbare bijeenkomst Gemeentebelangen, waarbij met de fractieleden over allerlei thema’s

Lees meer