Search
Close this search box.

Actuele Zaken & Columns.

16-09-2016: Voorste Venne

Deel deze column:

In beginsel renoveren voorjaar 2017

Vorige week donderdag heeft de Heusdense politiek weer een avondje gediscussieerd over de toekomst van de Voorste Venne. Eerder dit jaar strandde de poging van kwartiermaker Andersson; de stichting De Voorste Venne, de bibliotheek Heusden en De Aleph wilden wel verder, maar voor de plannen van deze drie verenigingen was veel meer geld nodig dan de gemeenteraad beschikbaar heeft gesteld. Toen in het voorjaar bleek dat er geen politiek draagvlak was voor die ambitieuze plannen hadden de verenigingen geen trek meer en zegden hun medewerking op. Daarmee kwam de gemeente te zitten met de vraag hoe nu verder. Eén ding is duidelijk: willen we het gebouwencomplex behouden, dan zal er hoe dan ook gerenoveerd moeten worden en snel ook.

Het voorstel vorige week donderdag is wel duidelijk: het college wil “in beginsel” in mei 2017 beginnen met renoveren met als uitgangspunt het beschikbare budget van 5 miljoen euro. Daaraan voorafgaand wil men inventariseren welke verenigingen of andere organisaties (commerciële instellingen kunnen ook meedoen) belangstelling hebben om binnen het complex een ruimte te gaan gebruiken. Als men zich op tijd meldt (vóór 22 september a.s.), dan kan men bij de voorbereiding van de renovatieplannen nog rekening houden met eventuele gebruikerswensen. Uitgangspunt is verder dat de gebruikers van de Brugzaal en Hunenhof “in principe” een plaatsje in het complex zullen krijgen. Het beschikbare budget blijft gehandhaafd op de eerder vastgestelde 5 miljoen.

Andere uitgangspunten die in vorige plannen nog gehanteerd werden zijn nu even losgelaten, dit om het vervolgproces niet onnodig te frustreren. Zo werd eerder voorgesteld om de vleugel waarin nu nog Aleph beeldend en het atelier gehuisvest zijn te slopen. Dat idee laat men nu even los, maar dat wil niet zeggen dat die vleugel nu gerenoveerd zal gaan worden. Dat hangt weer af van de belangstelling die getoond wordt en het aantal huurders dat belangstelling toont en de daarvoor benodigde ruimte. Ook het plan tot sloop of verkoop van de woningen aan de Grotestraat is even geparkeerd.

De discussie vorige week donderdag ging voornamelijk over de verdere gang van zaken. Er werd weinig teruggeblikt op de ontwikkelingen van begin dit jaar. Terecht, want dat had men net vóór de zomervakantie al uitvoerig gedaan. Er was ook geen enkele spreker die het beschikbare budget ter discussie stelde. De discussie ging vooral om de onzekerheden die er op dit moment nog zijn, onzekerheid t.a.v. het aantal belangstellende gebruikers (11 organisaties inclusief de huidige gebruikers hebben zich gemeld, zo wist de wethouder te melden), onzekerheid t.a.v. de toekomstige exploitatie, onzekerheid t.a.v. de benodigde ruimte. En het ging vooral over de begrippen “in beginsel” en “in principe” in het concept-raadsbesluit. En die begrippen zijn nou juist in dat besluit opgenomen vanwege de genoemde onzekerheden. Want je kunt natuurlijk wel klip en klaar in het besluit opnemen dat de gebruikers van de Brugzaal of Hunenhof zeker een plaatsje in de toekomstige Voorste Venne krijgen, maar die partijen moeten dat zelf ook willen. En zo kun je ook heel stellig beweren dat we in het voorjaar van 2017 gaan verbouwen. Maar er kunnen zich altijd ontwikkelingen voordoen waardoor dat dan toch weer niet haalbaar is. Schijnduidelijkheid heet dat. Een discussie over woorden die wat mij betreft niet zo zinvol is. In de geschiedenis van de Voorste Venne zijn al vele plannen de revue gepasseerd en elke keer weer bleek dat die plannen dan toch weer niet haalbaar bleken.

Dit keer geen nieuwe kwartiermaker, geen externe deskundigen, geen praatgroepen, maar werken aan de concrete renovatie van het complex. Wie mee wil doen mag zich melden, maar de intentie is nu wat mij betreft duidelijk: in het voorjaar van 2017 starten met de bouwwerkzaamheden. In beginsel, want je weet maar nooit.

Kees Musters

Drunen, vrijdag 16 september 2016

Volg mij ook met korte berichtjes op:     www.twitter.com/keesmusters

 

 

Nieuwe zaken & columns

Actuele Zaken

Supermarktdag zaterdag 22 juni

Komende zaterdag 22 juni, organiseert Gemeentebelangen een supermarktdag. Hierbij gaan de leden van de fractie op pad en zullen zij de verschillende kernen bezoeken om

Lees meer
Actuele Zaken

Openbare bijeenkomst Gemeentebelangen Maandag 10 juni, 20.00 uur

𝗛𝗼𝗲 𝗴𝗮𝗮𝘁 𝗛𝗲𝘂𝘀𝗱𝗲𝗻 𝗱𝗲 𝗸𝗼𝗺𝗲𝗻𝗱𝗲 𝗷𝗮𝗿𝗲𝗻 𝘃𝗲𝗿𝗱𝘂𝘂𝗿𝘇𝗮𝗺𝗲𝗻? Bij deze nodigen wij jullie uit voor de openbare bijeenkomst Gemeentebelangen, waarbij met de fractieleden over allerlei thema’s

Lees meer