Actuele Zaken & Columns.

17-03-2017: Verkiezingen Heusden

Deel deze column:

VVD blijft veruit grootste!

De uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen afgelopen woensdag leverde toch nog de nodige verrassingen op. Vooraf werd een tweestrijd tussen VVD en PVV verwacht, maar toen de stembus gesloten was bleek dat eigenlijk helemaal niet aan de orde. De VVD kwam als verreweg de grootste partij tevoorschijn met 21,2% van de stemmen, de PVV op gepaste afstand met 13,1%, daarmee wel de tweede partij van het land, maar op de voet gevolgd door CDA en D66, beide iets meer dan 12%. Grote winnaar is natuurlijk ook GroenLinks met 9,0% van de stemmen. Allemaal winnaars, ondanks het feit dat de VVD behoorlijk wat stemmen moest inleveren. Maar de grote verliezer is links, de PvdA viel dramatisch terug naar 5,7% (was bijna 25%), maar ook de SP moest inleveren, niet veel, maar toch, je zou verwachten dat die partij meer had kunnen profiteren van het verlies van de PvdA. Tot zover de resultaten op landelijk niveau, maar hoe zijn de resultaten in onze gemeente Heusden?

Welnu, de landelijke trends van winst en verlies zien we ook in Heusden terug komen. Ook in Heusden een dramatisch verlies voor de PvdA, de partij daalt van 19,2% naar 4,0%. Ook verlies voor de VVD (van 32,1 naar 26,1%), maar de VVD blijft wel verreweg de grootste partij in onze gemeente. Tweede is de PVV met 15,9% (was 12,0%); daarmee scoort deze partij in onze gemeente ook beter dan het landelijk gemiddelde. Ook aanzienlijke winst voor het CDA dat van 9,8% naar 14,5% gaat. Opvallend is dat de SP het hier ook beter doet dan landelijk met 11,2% van de stemmen en dat is meer dan bijvoorbeeld D66 dat hier met 10,7% toch minder scoort dan landelijk. GroenLinks doet het in onze gemeente minder goed: “slechts” 5,9% (landelijk 9,0%).

Ook altijd interessant zijn de resultaten per stembureau; maar helaas die gegevens zijn nog niet beschikbaar. Wellicht komen we er volgende week nog op terug als daar aanleiding voor is.

Er is nog een belangrijke winnaar en dat is de democratie. Het opkomstpercentage was landelijk al erg hoog met ruim 80%; in Heusden was dat nog een tikkeltje beter, nl. 83%. Vier jaar geleden was dat nog 74%. In de weken naar de verkiezingen toe maar eigenlijk al veel langer ging het in de media erg vaak over termen als de boze burger, die zich afkeert van de politieke elite, het opkomend populisme met verwijzingen naar Wilders, naar Brexit en naar Trump, het ging vaak over armoede en schuldenproblematiek, over voedselbanken en ga zo maar door. Natuurlijk ga ik niet ontkennen dat die problemen er inderdaad zijn, maar uit de opkomstcijfers en de resultaten van deze verkiezingen blijkt toch vooral dat er ook veel betrokken burgers zijn die kennelijk wel vertrouwen hebben in de Nederlandse politiek. Tegelijkertijd kun je constateren dat de politieke verdeeldheid groot is en dat het vormen van een kabinet met deze uitslag nog niet zo makkelijk zal zijn.

Kees Musters

Drunen, vrijdag 17 maart 2017

Volg mij ook met korte berichtjes op:     www.twitter.com/keesmusters

Nieuwe zaken & columns