Actuele Zaken & Columns.

17-11-2017: Baanbrekers

Deel deze column:

Eindelijk een daling aantal bijstandsuitkeringen!

Het aantal WW-uitkeringen is al geruime tijd aan het dalen. Deze week werd bekend dat het aantal werklozen in Nederland in het 3e kwartaal wederom fors is gedaald met ruim 50.000. Die gunstige ontwikkeling zag je gedurende lange tijd nog niet terug bij het aantal bijstandsgerechtigden. Ook in de Langstraatgemeenten zie je diezelfde trend. Afgelopen week werd in de vergadering van het Algemeen Bestuur de tweede bestuursrapportage van 2017 behandeld. Daaruit blijkt dat gedurende de eerste maanden van dit jaar het aantal uitkeringen nog licht steeg tot iets boven de 1700, daarna even een stabilisatie en eind juni blijkt het aantal uitkeringen gedaald te zijn tot 1693. Een daling die nog niet echt spectaculair genoemd mag worden, maar daarna zie je de daling versnellen. Tijdens de vergadering afgelopen maandag werd bekend gemaakt dat het aantal uitkeringen op dat moment (13 november) gedaald was naar 1613. En dat is natuurlijk een mooi resultaat. Opvallend daarbij is dat er nog altijd een redelijk grote instroom van nieuwe klanten is, maar de uitstroom is dus groter en dat heeft natuurlijk alles te maken met de gunstige economische ontwikkeling en de krapper wordende arbeidsmarkt. Overigens, de genoemde cijfers gelden zoals u wellicht al begrepen had, voor de drie gemeenten Heusden, Loon op Zand en Waalwijk samen. In Heusden waren er in het eerste halfjaar van 2017 gemiddeld ruim 580 mensen met een bijstandsuitkering.

Ook financieel gezien gaat het bij Baanbrekers beter dan verwacht: het resultaat over 2017 komt volgens de meest recente raming 1,5 miljoen euro gunstiger uit dan eerder verwacht. Dat komt overigens voor een groot deel (735.000 euro) door een foutje in de begroting. De uitgaven in verband met de Loonkostensubsidie Banenafspraken waren dubbel opgenomen. Het geraamde tekort over 2017 (maar ook in de jaren daarna) wordt daardoor aanzienlijk kleiner en dus ook het beroep op de zgn. herpositioneringsreserve. Betekent dat dit deel van de meevaller niet direct leidt tot een verlaging van de gemeentelijke bijdragen.

Er zijn nog meer meevallers te melden zoals de WSW rijksbijdrage die ruim 2,5 ton gunstiger uitvalt en ook het resultaat op deelnemingen (lees RueLong BV) ad 150.000 euro voordeel is nu voor de eerste keer opgenomen. Maar natuurlijk zijn er ook tegenvallers; momenteel loopt er een onderzoek naar een herpositionering van Baanbrekers. Bij ongewijzigd beleid moet de gemeentelijke bijdrage aanzienlijk verhoogd worden en men wil de kosten daarom meer gaan beheersen. Het herpositioneringsonderzoek (wat gaat Baanbrekers nog wel doen en wat niet) moet in de komende jaren tot een aanzienlijke kostenbesparing (ca. 1,8 miljoen per jaar) leiden, maar zoals zo vaak: de kosten gaan voor de baat uit. Voor het herpositioneringsonderzoek is nu onder de projectnaam Baanbrekers 2.0 een bedrag van twee ton uitgetrokken.

Voor de eerste keer is in de bestuursrapportage van Baanbrekers ook de exploitatie van RueLong BV meegenomen, de 100%-dochter van Baanbrekers, beter bekend onder de handelsnaam WML-Facilitair. Het bedrijf kent drie takken; meest bekend is ongetwijfeld de groenvoorziening, maar daarnaast zijn er ook nog de schoonmaakactiviteiten en de beveiliging. Te samen goed voor een omzet van 3,8 miljoen in het eerste halfjaar van 2017 en dat is 332.000 euro meer dan verwacht. Daartegen over staat een kostenstijging van bijna twee ton. Uiteindelijk komt men uit op een resultaat van 130.000 euro positief, vorig jaar speelde RueLong nog break-even. En ook dat is dus een meevaller.

Kees Musters

Drunen, vrijdag 17 november 2017

Volg mij ook met korte berichtjes op:     www.twitter.com/keesmusters

Nieuwe zaken & columns