Search
Close this search box.

Actuele Zaken & Columns.

20-03-2015: Centrumplan Vlijmen

Deel deze column:

Centrumplan Vlijmen: Eerst zien en dan geloven

Komende woensdag wordt in de informatievergadering Bestuur en Beheer wederom gesproken over het Centrumplan Vlijmen. Op deze plaats heb ik al vaak een stukje gewijd aan dat centrumplan. Mijn eerste column op deze site dateert al weer van april 2004 en als ik even in mijn tekstbestanden terug zoek, dan kom ik dertig keer het centrumplan Vlijmen tegen. Met koppen als “Centrumplan nu wel haalbaar”, “Hartje Vlijmen nu of nooit” en “Centrumplan Vlijmen goed ontvangen”. De laatste bijdrage komt uit april 2014 toen de Raad van State het toen voorliggende plan (naar mijn mening nog altijd het beste plan) naar de prullenbak verwees. Het bijbehorende bestemmingsplan werd door de Raad van State afgekeurd.

De vraag is dan hoe ga je met die uitspraak van de Raad van State om. Je kunt het afgekeurde bestemmingsplan gaan herzien en dus opnieuw beginnen (een zgn. reparatieplan opstellen), maar dat leek niet erg kansrijk. Uiteindelijk is er gekozen voor een aanzienlijke versobering van het plan. Eigenlijk is er van het oude plan helemaal niets meer over en ligt er nu een nieuw plan met veel minder ambitie. Het is niet alleen een stuk goedkoper dan het vorige plan; zeker zo belangrijk is dat het uitgevoerd kan worden binnen het huidige planologische regime. Een nieuw bestemmingsplan is dus nu niet nodig en dat kan allerlei lange bezwaar- en beroepprocedures hopelijk voorkomen.

In het nieuwe plan gaat de gemeente “kale” bouwrijpe grond verkopen aan ontwikkelaar Heijmans. Het feit dat het “kale” bouwgrond is, is erg belangrijk omdat er in dat geval geen aanbestedingsplicht is. Heijmans heeft een bod op die gronden uitgebracht van ruim 2,8 miljoen euro. Mede op basis van een onafhankelijk taxatierapport dat de gemeente heeft laten opstellen komt men tot de conclusie dat dat bod past binnen de staatssteunregels. Heijmans gaat centraal op het Plein een paviljoen bouwen; de oostwand van het Plein wordt daarna geheel gesloopt gevolgd door nieuwbouw. In totaal komt er zo’n 2.560 m2 aan commerciële ruimte (winkel, horeca, dienstverlening) en verder worden er 23 appartementen gebouwd. De noordwand en de westkant van het Plein blijven buiten het nieuwe plan; men hoopt dat die bedrijven de uitstraling van hun panden ook zullen verbeteren en zich laten meeslepen door deze nieuwe ontwikkelingen. Er komt ook geen ondergrondse parkeerkelder; parkeren vindt uitsluitend bovengronds plaats op het Plein en ten noordoosten van het Plein.

Bekijk hier een schets van het nieuwe plan: 2015-0331 schets cp vlijmen

Het nieuwe plan kent een financieel tekort van 4 miljoen euro, o.a. als gevolg van de afboeking van de al eerder verworven panden, de nog te verwerven panden en de plankosten. Daarnaast zal er nog een tekort op de oude plannen van 1,8 miljoen afgeboekt moeten worden. De gemeente moet dus 5,8 miljoen voor dit plan ophoesten; dat kan gefinancierd worden uit de bijdrage van 11 miljoen die eerder al voor het vorige plan in de meerjarenbegroting was opgenomen. Een financiële meevaller voor de gemeente zult u wellicht denken, maar van financiële meevallers in het centrumplan Vlijmen zou ik liever niet meer willen spreken. Daarvoor heeft dit plan in de loop van de afgelopen tientallen jaren al veel en veel te veel gekost.

Je durft het bijna niet meer te schrijven maar men denkt begin 2016 met de bouw van het paviljoen op het centrale Plein te kunnen beginnen. Als dat klaar is kunnen de winkeliers uit de oostwand verhuizen naar dat paviljoen en kan de oostwand geheel gesloopt en herbouwd worden. De oplevering daarvan wordt begin 2018 verwacht. Voorjaar 2018 vindt dan tenslotte de herinrichting van de openbare ruimte plaats. Vooralsnog lijkt dit plan op steun van de gemeenteraad te kunnen rekenen. Ook de diverse betrokken partijen lijken positief. Maar de geschiedenis leert ons dat we erg voorzichtig met het Centrumplan Vlijmen moeten zijn: eerst zien en dan geloven.

Drunen, vrijdag 20 maart 2015

Kees Musters

Volg mij ook met korte berichtjes op:     www.twitter.com/keesmusters

 

 

 

Nieuwe zaken & columns

Actuele Zaken

Supermarktdag zaterdag 22 juni

Komende zaterdag 22 juni, organiseert Gemeentebelangen een supermarktdag. Hierbij gaan de leden van de fractie op pad en zullen zij de verschillende kernen bezoeken om

Lees meer
Actuele Zaken

Openbare bijeenkomst Gemeentebelangen Maandag 10 juni, 20.00 uur

𝗛𝗼𝗲 𝗴𝗮𝗮𝘁 𝗛𝗲𝘂𝘀𝗱𝗲𝗻 𝗱𝗲 𝗸𝗼𝗺𝗲𝗻𝗱𝗲 𝗷𝗮𝗿𝗲𝗻 𝘃𝗲𝗿𝗱𝘂𝘂𝗿𝘇𝗮𝗺𝗲𝗻? Bij deze nodigen wij jullie uit voor de openbare bijeenkomst Gemeentebelangen, waarbij met de fractieleden over allerlei thema’s

Lees meer