Search
Close this search box.

Actuele Zaken & Columns.

20-03-2020: Corona

Deel deze column:

Ook gemeentelijke politiek grotendeels plat

Het begon met een kort berichtje uit China, de uitbraak van een nieuw griepvirus, het Coronavirus. Het leek een onschuldig berichtje, men nam er kennis van en de wereld ging verder. Maar nu, enkele maanden verder, ligt het maatschappelijk leven wereldwijd zo goed als stil. Besmettingen overal ter wereld en een groot aantal mensen, dat zelfs overlijdt aan het virus. Het maatschappelijk leven valt stil, de gezondheidszorg moet alle zeilen bijzetten, de financiële beurzen crashen,  de minister-president spreekt het volk toe via de nationale televisie, de overheid moet miljarden uittrekken om de economische gevolgen enigszins te verzachten en om de economische structuur in stand te houden en hoe lang deze situatie duurt kan niemand voorspellen.

Het kan niet anders of dit moet ook gevolgen hebben voor de lokale politiek. De meestal zo volle agenda van de gemeenteraad wordt in één keer helemaal leeg geveegd. Allerlei bijeenkomsten worden uit de agenda geschrapt, informatievergaderingen en raadsvergadering worden afgelast. Recepties, openingen, regionale bijeenkomsten, ze worden allemaal gecanceld.
Hoewel, de raadsvergadering van a.s. dinsdag 24 maart gaat wel door, weliswaar zonder publiek en in afgeslankte vorm, maar kennelijk is een echt raadsbesluit soms nodig om de continuïteit van het bestuur van de gemeente te waarborgen. Het krediet voor de uitvoering van de GOL-maatregelen is daar een voorbeeld van; de voorbereidende werkzaamheden moeten doorgaan en daar is budget voor nodig. En daarvoor is een raadsbesluit noodzakelijk en dus moet de raad daarvoor toch echt fysiek bij elkaar komen. Op zich merkwaardig als je vervolgens in de krant leest dat de regiezitting van de Raad van State eind maart over de GOL werd afgelast. Wanneer die nu wel gehouden wordt is onduidelijk, laat staan wanneer de behandeling van de ingediende beroepen gaat plaatsvinden. Zo dreigt er ook weer verder uitstel van de GOL-maatregelen. Er was hoop dat er eind dit jaar dan eindelijk de schop in de grond zou kunnen, maar dat is op dit moment ook weer zeer twijfelachtig.

De invloed van het Coronavirus gaat dus erg ver en naast de vele maatschappelijke gevolgen valt ook de gemeentelijke politiek stil. Op zich is dat niet zo’n ramp, alles wat nu wordt afgelast en/of uitgesteld komt wel weer een keer terug en voor de echt noodzakelijke besluiten wordt ook wel weer een oplossing gevonden.  Volksgezondheid, die dient nu alle prioriteit te krijgen.

Drunen, vrijdag 20 maart 2020

Kees Musters

Volg mij ook met korte berichtjes op:     www.twitter.com/keesmusters           

Nieuwe zaken & columns