Een overschot of toch een tekort?
Het ziet er naar uit dat de jaarrekening 2020 gaat sluiten met een aanzienlijk overschot. Dat blijkt uit de Tweede bestuursrapportage die volgende week in de informatievergadering Bestuur wordt behandeld en daarna in de raadsvergadering van december zal worden vastgesteld. Zoals het er nu bijstaat zal er over 2020 een fors overschot van ruim 1,7 miljoen ontstaan. Eerder dit jaar werd nog een overschot van ruim 6 ton verwacht, maar dat wordt nu dus aanzienlijk bijgesteld. Verreweg de belangrijkste oorzaak voor deze positieve wending is een forse verhoging van de uitkering uit het Gemeentefonds. De gemeente mag ruim 1,8 miljoen extra op de bankrekening bijschrijven en dat is een forse meevaller. Daarnaast zijn er ook tegenvallers, maar per saldo blijft er dus een flink voordeel over.
Toch moet daar een aantal kanttekeningen bijgeplaatst worden, want is het allemaal zo positief als het lijkt? De nadelige effecten van de coronapandemie voor de gemeente lijken vooralsnog redelijk gecompenseerd te worden. Zo heeft de gemeente 334.000 apart gezet voor hulp aan sociaal-culturele instellingen. 80.000 hiervan wordt al gebruikt om de nadelen bij stichting De Voorste Venne op te vangen; waar de rest naar toe gaat is nog niet bekend. Maar de grootste adder in het gras is natuurlijk het sociaal domein. De tekorten in die sector lopen razendsnel op, met name bij de Jeugdhulp maar ook bij de WMO-uitgaven zoals Hulp bij de Huishouding. Die tekorten worden op dit moment nog gefinancierd uit de Reserve Sociaal Domein; dit jaar zal er 3,8 miljoen uit dat potje gehaald worden. De reserve daalt dit jaar al naar 1,8 miljoen; m.a.w. als deze ontwikkeling zo doorgaat zal een groot deel van het tekort niet meer uit dat potje gehaald kunnen worden en komt dat grote deel ten laste van de exploitatie. Tel uit je winst. Zonder die reserve zou het eerder genoemde overschot van 1,7 miljoen omslaan in een tekort van 2,1 miljoen. Dat overschot in de jaarrekening 2020 stelt dan ook feitelijk niet zoveel voor.
Een tweede kanttekening betreft de meerjarenbegroting. Vorige week heeft de gemeenteraad de begroting 2021 nog vastgesteld. Die was sluitend en na het aangenomen amendement van Gemeentebelangen is er voor 2021 een klein negatief saldo van 25.000. Uit de nu gepubliceerde bestuursrapportage blijkt dat het tekort over 2021 gaat oplopen met 125.000; ook in 2022 wordt nu een aanzienlijk tekort verwacht. Oorzaak: vooral de oplopende kosten van de jeugdzorg. Kosten die zich maar moeilijk laten beheersen. Er wordt natuurlijk uit alle macht geprobeerd om die kosten omlaag te krijgen en dat zal ongetwijfeld ook wel enigermate lukken, maar het werkelijke effect moeten we maar afwachten. Intussen hebben we dus in een week tijd de positieve meerjarenbegroting zien omslaan naar een negatieve meerjarenbegroting met in de eerste drie jaren aanzienlijke tekorten. Maar wie weet komt het kabinet in de komende jaren ook weer over de brug, net zoals in 2020, en dan kunnen die tekorten weer als sneeuw voor de zon verdwijnen.
Drunen, vrijdag 20 november 2020
Kees Musters
Volg mij ook met korte berichtjes op: www.twitter.com/keesmusters