Search
Close this search box.

Actuele Zaken & Columns.

21-03-2014: The day after

Deel deze column:

Grootste partij

Maandenlang ben je er als partij mee bezig. Schrijven van teksten, planning van PR-activiteiten, drukwerk voorbereiden en bestellen, flyers maken, posters maken etc., etc. En dan is het plotseling zover, 19 maart, de dag van de verkiezingen. Altijd spannend, hoe pakt het uit. We hebben geen Maurice de Hond in Heusden, er zijn dus geen peilingen, maar zelfs al zouden die er wel zijn, dan nog. Want ook deze week is gebleken dat peilingen lang niet altijd uitkomen. Om 21:00 uur sluiten de stembussen, maar dan moet er nog geteld worden. En dan duurt wachten toch wel erg lang.

stempas

En dan komen de eerste uitslagen binnen, het ene stembureau na het andere. Al snel blijkt dat Gemeentebelangen het erg goed doet. Bij de vorige verkiezingen was Heusden Eén de grootste partij, maar halverwege de rit verloor die fractie enkele leden aan Heusden Transparant. Sindsdien was Gemeentebelangen de grootste partij met zes zetels. Naarmate er meer uitslagen van de stembureaus binnen komen wordt steeds duidelijker dat we die koppositie met 6 zetels royaal kunnen handhaven. Aan het einde van de avond, zo tegen middernacht, komt de einduitslag en blijkt inderdaad dat Gemeentebelangen de grootste partij is gebleven met zes zetels. Wat ons betreft een voortreffelijk resultaat.

Heusden Eén moet grote klappen incasseren. Eigenlijk waren die halverwege de afgelopen raadsperiode al opgelopen, want drie raadsleden stapten over naar Heusden Transparant. Van de zeven zetels waren er dus nog maar vier over, maar daar ging er afgelopen woensdag nog één van af. Heusden Eén kwam daarmee uit op drie zetels. Omdat DMP Heusden een zetel won en op vijf zetels kwam en de PvdA (ondanks de behoorlijke stemmenwinst) gelijk bleef is het aantal zetels voor de (inmiddels) oude coalitie dus gelijk gebleven. Ik begrijp dan ook niet waarom het CDA afgelopen donderdag stelde dat de kiezer een duidelijk signaal had afgegeven. CDA heeft tijdens de verkiezingscampagne sterk de nadruk gelegd op het financiële beleid. Natuurlijk, het CDA heeft stemmen gewonnen (+233), maar bleef stabiel op drie zetels. Maar bij de PvdA met wethouder financiën als lijsttrekker was de stemmenwinst nog veel groter (+511), al leidde dat niet tot een extra zetel in de raad.

Oppositiepartij Heusden Transparant voerde een felle verkiezingscampagne; vooraf waren de verwachtingen hoog gespannen. Men was redelijk overtuigd van eigen succes. Maar dat viel afgelopen woensdag toch behoorlijk zwaar tegen. Sterker nog, men moest een zetel inleveren. Vóór de verkiezingen had de partij nog vier zetels, nu nog drie, evenveel dus als CDA en VVD.

De kleinste partij (want GroenLinks deed dit keer in Heusden niet mee aan de verkiezingen)  won, drijvend op het nationale succes, ook in onze gemeente  een zetel: D66 komt nu uit op twee zetels. DMP Heusden en D66 zijn daarmee de enige partijen die een zetel stijgen en de VVD heeft de in de afgelopen periode verloren zetel weer terug in eigen gelederen. Daarmee moeten we dan weer vier jaren vooruit.

Gemeentebelangen dus de grootste partij en die krijgt in principe altijd het initiatief bij de vorming van een nieuw college. In de verkiezingscampagne hebben wij er geen geheim van gemaakt dat wij het coalitiebeleid van de afgelopen vier jaren graag willen voortzetten. Door deze uitslag wordt dat ook mogelijk gemaakt; immers de vier coalitiepartijen samen hebben geen zetels verloren en nog altijd een royale meerderheid van 16 zetels (de raad telt 27 zetels). Maar binnen de coalitie zijn de krachtsverhoudingen wel wat anders komen te liggen. De vorming van een nieuw coalitieprogramma  begint in principe altijd met een blanco papier. De komende weken zal blijken welke partijen mede de inhoud van dat document willen vormgeven.

 

Drunen, vrijdag 21 maart 2014

Kees Musters

Volg mij ook met korte berichtjes op:     www.twitter.com/keesmusters

 

 

 

Nieuwe zaken & columns

Actuele Zaken

Supermarktdag zaterdag 22 juni

Komende zaterdag 22 juni, organiseert Gemeentebelangen een supermarktdag. Hierbij gaan de leden van de fractie op pad en zullen zij de verschillende kernen bezoeken om

Lees meer
Actuele Zaken

Openbare bijeenkomst Gemeentebelangen Maandag 10 juni, 20.00 uur

𝗛𝗼𝗲 𝗴𝗮𝗮𝘁 𝗛𝗲𝘂𝘀𝗱𝗲𝗻 𝗱𝗲 𝗸𝗼𝗺𝗲𝗻𝗱𝗲 𝗷𝗮𝗿𝗲𝗻 𝘃𝗲𝗿𝗱𝘂𝘂𝗿𝘇𝗮𝗺𝗲𝗻? Bij deze nodigen wij jullie uit voor de openbare bijeenkomst Gemeentebelangen, waarbij met de fractieleden over allerlei thema’s

Lees meer