Duurzaamheid in Heusden: ambitiekaart energie
Vorige week heb ik al de nodige aandacht besteed aan de duurzaamheidsagenda en met name het daaraan gekoppelde uitvoeringsprogramma voor 2019. Belangrijk onderdeel van het klimaatbeleid in het algemeen is uiteraard ook het energiebeleid. De regering heeft als ambitie gesteld dat Nederland in 2050 energieneutraal moet zijn. Dat betekent dat er voor de gemeenten in Nederland een geweldige opdracht ligt. Niet alleen voor de gemeenten overigens, maar natuurlijk ook voor andere overheidsinstanties, voor het bedrijfsleven, voor maatschappelijke organisaties, kortom voor de gehele samenleving.
Toegespitst op onze gemeente Heusden: in samenwerking met de stichting Energiek Heusden, Werkplaats De Gruyter, met betrokken ondernemers, organisaties en inwoners is er een zgn. Ambitiekaart Energie opgesteld. Daarmee wil men duiden hoe we in Heusden tot een energieneutrale gemeente in 2050 zouden moeten komen. Daarbij is het onvermijdelijk dat er met bepaalde aannames gewerkt wordt. Maar dat is niet erg; immers de ambitiekaart geeft alleen richting en kan voortdurend bijgesteld worden.
Er is uitgerekend dat het in Heusden gaat om een totaal energieverbruik van ruim 4.000 TeraJoule ter waarde van 110 miljoen euro op jaarbasis. Het gaat dan om elektriciteitsverbruik (200 miljoen Kwh), aardgas (75 miljoen m3) en autobrandstof (30 miljoen liter). Om dat terug te brengen naar nul, zijn er verschillende oplossingsrichtingen in de ambitiekaart genoemd. Op de eerste plaats natuurlijk energiebesparing, vervolgens het gebruik van nieuwe warmte, innovatie, duurzame opwekking in de gemeente en tenslotte ook duurzame opwekking van elders. Vijf oplossingsrichtingen die elk 20% aan de doelstelling moeten bijdragen, zo is nu verondersteld en dat zou betekenen dat elke oplossingsrichting ca. 800 TeraJoule zou moeten opleveren.
Een besparing van 20% op elektriciteit, aardgas en autobrandstof zal nog geen eenvoudige opgave worden. Denk bijvoorbeeld maar aan de isolatie van woningen, maar ook aan het energieverbruik in alle bedrijven. Je hebt te maken met talloze woningeigenaren, marktpartijen, instellingen e.d. en die moeten allemaal met de neus dezelfde kant op.
Bij nieuwe warmte moet gedacht worden aan nieuwe warmtebronnen zoals geothermie, maar ook warmtewinning uit grond- en oppervlaktewater, riolering, warmte-koude-opslag. Ook restwarmte van glastuinbouw en industrie kan benut worden, hoewel verwacht wordt dat dit op termijn minder mogelijkheden zal bieden, omdat ook die bedrijven straks minder energie mogen gebruiken.
Bij innovatie kan gedacht worden aan verbetering van productieprocessen waardoor minder energie nodig is, maar ook gebruik van nieuwe brandstoffen zoals waterstof en biogas.
Bij duurzame opwekking van energie gaat het vooral om wind- en zonne-energie. Wind en zon zijn beide zijn in voldoende mate beschikbaar, maar is het maatschappelijk haalbaar om die ook optimaal te benutten. Als je die 20%- doelstelling, dus die 800 TeraJoule, wil behalen, dan heb je daar 20 windmolens van 200 meter hoog voor nodig. Of 200 hectare zonnevelden. Of een combinatie van beide: bijvoorbeeld 10 windmolens en 100 ha. zonnevelden. In de huidige maatschappelijke discussie hoor je steeds vaker dat men wel voor windenergie is, maar liever niet in de eigen buurt.
Bij duurzame opwekking van energie elders gaat het om opwekking van energie bijvoorbeeld op zee; dat ligt iets minder gevoelig, maar ook daar is discussie over.
In 2050 moet Nederland energieneutraal zijn; we hebben dus nog even de tijd en niet alles hoeft morgen gerealiseerd te zijn. Maar op de handen gaan zitten en maar lekker afwachten wat anderen doen is zeker geen alternatief. De komende jaren zal er dus zeker actie op dit gebied ondernomen gaan worden; in de duurzaamheidsagenda en het bijbehorende uitvoeringsprogramma worden de eerste aanzetten daartoe al genomen.
Drunen, vrijdag 22 maart 2019
Volg mij ook met korte berichtjes op: www.twitter.com/keesmusters