Actuele Zaken & Columns.

23-10-2020: Baanbrekers

Deel deze column:

Verwachtingen 2020 positief bijgesteld

De Coronacrisis heeft uiteraard ook gevolgen voor de bedrijfsvoering bij Baanbrekers. De organisatie zag plots een grote hoeveelheid werk op zich afkomen: de compensatieregelingen voor het bedrijfsleven vanuit het Rijk worden namelijk door Baanbrekers uitgevoerd en dat voor alle bedrijven uit de gemeenten Heusden, Loon op Zand en Waalwijk. Een gigantische klus naast het normale reguliere werk en ook daar werd algemeen een stevige groei verwacht. Het aantal bijstandsuitkeringen zou naar verwachting fors gaan stijgen, niet alleen extra geld nodig voor uitkeringen, maar ook extra inzet van personeel. Kortom, de verwachtingen waren eerder dit jaar niet gunstig en het verwachte resultaat over 2020 werd behoorlijk negatief bijgesteld tot een verlies van 756 duizend euro. Zie ook mijn eerdere bericht van begin juli.

We zijn inmiddels weer een paar maanden verder en komende maandag praat het algemeen bestuur over de Tweede Bestuursrapportage die loopt tot eind augustus dit jaar. En wat blijkt, de negatieve verwachtingen van eerder dit jaar komen helemaal niet uit. In tegendeel, het resultaat wordt nu bijgesteld tot 2,2 miljoen positief. Voor deze verrassende ontwikkeling zijn met name twee oorzaken aan te wijzen.

Op de eerste plaats een grote toename van rijksgelden in het kader van de diverse steunmaatregelen voor bedrijven. Baanbrekers ontving tot nu toe ruim 19 miljoen aan voorschotten van het rijk voor de bekostiging van de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers, de zgn. TOZO-regeling. Die vergoeding bestaat globaal uit twee elementen, de vergoedingen die aan de bedrijven moeten worden doorbetaald en een vergoeding voor de uitvoering door Baanbrekers. De organisatie gaat uit van 2700 aanvragen voor heel 2020. De uitkeringen worden geschat op ruim 11 miljoen en de vergoeding voor uitvoeringskosten wordt geraamd op ruim 1,2 miljoen, totaal dus 12,2 miljoen. Eerder dit jaar was er de vrees dat de uitvoering van de TOZO-regeling de gemeenten veel geld zou gaan kosten, maar dat blijkt in ieder geval voor Heusden, Loon op Zand en Waalwijk niet uit te komen.

Tweede oorzaak voor de sterke verbetering van het verwachte resultaat is het aantal bijstandsuitkeringen dat veel minder hard groeit dan verwacht. Eerder dit jaar ging men nog uit van gemiddeld 1500 uitkeringsgerechtigden (dat was een flinke stijging t.o.v. de 1420 uitkeringen aan het begin van dit jaar); nu is de verwachting dat er dit jaar gemiddeld 1460 uitkeringen zullen zijn. Minder uitkeringslasten dus en dat terwijl het beschikbare rijksbudget veel gunstiger uitvalt dan eerder verwacht. Werd eerder een korting op het rijksbudget van 925 duizend euro verwacht, nu blijkt dat budget juist te stijgen met 960 duizend euro. En dat scheelt een slok op een borrel.

Kortom een gunstige ontwikkeling, niet in de laatste plaats voor de drie deelnemende gemeenten want die kunnen een gedeelte van de betaalde bijdrage in de apparaatskosten terug verwachten. En die meevaller kunnen de gemeenten, gelet op de stijgende kosten in het sociaal domein, heel goed gebruiken.

Drunen, vrijdag 23 oktober 2020

Kees Musters

Volg mij ook met korte berichtjes op:     www.twitter.com/keesmusters           

Nieuwe zaken & columns