Actuele Zaken & Columns.

24-04-2015: Begraafplaatsen

Deel deze column:

Besparen op onderhoud begraafplaatsen

Afgelopen dinsdag werd in de informatievergadering Bestuur en Beheer gesproken over een notitie Besparing Onderhoud Begraafplaatsen. Aanleiding daarvoor waren vragen vanuit de raad bij de begrotingsbehandeling vorig jaar. Toen bleek namelijk dat de kostendekking van de begraafplaatsen wederom was afgenomen, een ontwikkeling die zich al langer aftekende. De totale kosten van de gemeentelijke begraafplaatsen bedragen zo rond de drie ton per jaar. Daar staan de inkomsten aan begrafenisrechten tegenover en die bedragen zo rond de 190 duizend euro per jaar. De kosten vertonen een stijgende tendens, de inkomsten gaan bijna elk jaar naar beneden als gevolg van het afnemend aantal begravingen. Steeds vaker wordt gekozen voor het alternatief van crematie. Het aantal begravingen is in 10 jaren tijd bijna gehalveerd van ca. 100 naar 50 per jaar. Gevolg van een en ander is dat de kostendekking nog maar op een dikke 60% zit.

Nou is het natuurlijk ook niet nodig om de kosten voor 100% te dekken, maar een wat meer realistische verhouding kun je wel nastreven. Zeker als die te bereiken is door een besparing op de kosten. Een substantiële verhoging van de begrafenistarieven zit er namelijk niet in. Die tarieven zijn al redelijk hoog en verhouden zich heel goed met tarieven in omliggende gemeenten. Het enige wat dan overblijft is kostenbesparing. Daar liggen ook best wat mogelijkheden. Zelf kom ik regelmatig om de algemene begraafplaats in Drunen en die ligt er altijd prima onderhouden bij. Gras keurig gemaaid, heggen redelijk op tijd geknipt, onkruid redelijk goed bestreden. Natuurlijk zijn er toch nog altijd momenten dat het er net wat minder uitziet, maar over het algemeen ziet het er keurig uit. En daar kan dus best iets op bespaard worden.

De begraafplaats in Nieuwkuijk blijkt de grootste begraafplaats in de gemeente Heusden te zijn met een oppervlakte van ruim 25.000 m2. Jaarlijks worden er nog maar acht mensen begraven. Die begravingen zouden in theorie al kunnen plaatsvinden op de jaarlijks vrijkomende plaatsen. Momenteel zijn er in principe een 70 graven die geruimd zouden kunnen worden. Alleen op die manier kan men dus nog jaren vooruit. Het voorstel is dan ook om een groot deel van de begraafplaats af te stoten; een deel ter grootte van 8.000 m2 kan verkocht worden. Dat levert niet alleen direct geld op; het bespaart ook nog eens een keer op onderhoud.

Vraag is wat de gemeente moet doen met de aula’s op de begraafplaatsen in Drunen en in Heusden. Die aula’s worden nu nog goed onderhouden, maar eigenlijk niet meer gebruikt. Een beetje opslag van materialen, een toiletvoorziening, maar verder is er eigenlijk geen functie meer. Je zou dan kunnen kiezen voor sloop, maar vooralsnog kiest het college voor minimalisering van het onderhoud. Wellicht dat er zich toch nog gebruiksmogelijkheden aandienen, maar de kans daarop wordt niet zo hoog ingeschat.

Tot slot, er zijn ook nog twee oude begraafplaatsen in Oudheusden en in Herpt waarop niet meer begraven wordt. Die kerkhoven zouden in principe geruimd kunnen worden, maar daar kiest men (nog) niet voor. Ook hier kan bespaard worden op onderhoud, zij het dat de besparing op deze plaatsen minimaal is. Overigens zijn er in onze gemeente nog 15 bijzondere begraafplaatsen, voornamelijk eigendom van de kerken. Ook die worden voor het overgrote deel keurig onderhouden, maar dan wel door vrijwilligers en dat scheelt natuurlijk aanzienlijk in de kosten.

 

Drunen, vrijdag 24 april 2015

Kees Musters

Volg mij ook met korte berichtjes op:     www.twitter.com/keesmusters

 

 

 

Nieuwe zaken & columns