Search
Close this search box.

Actuele Zaken & Columns.

26-06-2015: Economisch beleid

Deel deze column:

Heusden komt met nieuw Sociaal-Economisch Plan

Deze week aandacht voor een nieuw Sociaal-Economisch Plan (SEP) van de gemeente Heusden, dat afgelopen dinsdag werd besproken in de informatievergadering Samenleving. Maar eerst nog even terug komen op mijn bijdrage van vorige week. Daar is helaas een foutje ingeslopen. Ik schreef nl. dat er in de Voorjaarsnota geld beschikbaar gesteld zou zijn voor de 2e fase van het GOL-project. Dat berust echter op een misverstand mijnerzijds. Er is in de Voorjaarsnota wel 250 duizend euro beschikbaar gesteld met een investeringsruimte van 4,5 miljoen, maar dat geld is nodig voor maatregelen uit de eerste fase van het GOL (voornamelijk Vlijmen-oost en Drunen-west) waarvoor eerder nog geen gelden beschikbaar waren gesteld. Bij deze dus rechtgezet.

En nu terug naar het SEP. Enkele weken terug schreef ik al een stukje over het parkmanagement op de Heusdense bedrijventerreinen. Dat beleid maakt onderdeel uit van een veel breder spectrum van economisch beleid. Afgelopen dinsdag werd het nieuwe Sociaal-Economisch Plan in de informatievergadering Samenleving besproken. Het betreffende vergaderstuk is inmiddels ook geplaatst op de Actueel-pagina van onze site, u kunt het daar nalezen. Een nota waaruit blijkt dat de gemeente Heusden actief bezig is met de economische ontwikkeling en dat is ook belangrijk voor de werkgelegenheid en voor de welvaart en welzijn in onze regio. Want economisch beleid, dat doe je tegenwoordig als gemeente niet meer alleen. Economische ontwikkelingen houden nou eenmaal niet op bij de gemeentegrens. Dat zie je bijvoorbeeld heel sterk bij de arbeidsmarkt.

In de nota wordt aandacht besteed aan diverse aspecten van het economisch beleid. Over het beleid t.a.v. de herstructurering van bedrijventerreinen heb ik enkele weken terug al uitvoerig geschreven. Maar er zijn natuurlijk veel meer zaken die spelen. De gemeente is met name betrokken bij het creëren van een goed vestigingsklimaat. Bereikbaarheid (b.v. de GOL-maatregelen) maar ook woonklimaat spelen daarbij een belangrijke rol. Ook zaken als flexibele bestemmingsplannen, iets waar de laatste jaren al hard aan gewerkt is. Ook is er aandacht voor de detailhandel in onze gemeente en met name voor de winkelcentra. “De detailhandel dient vitaal te blijven door realisatie en behoud van een bij de kern passend voorzieningen- en kwaliteitsniveau”, zo lezen we in de nota. Belangrijke uitgangspunten waar de gemeente specifiek aan werkt zijn een goede bereikbaarheid en goede parkeermogelijkheden (gratis parkeren blijft uitgangspunt). Ook aandacht voor de agrarische sector, een sector die in onze gemeente erg veel werkgelegenheid biedt en die dus voor onze gemeente van groot belang is. Centraal staat de samenwerking met Agrifood Capital, het samenwerkingsverband met gemeenten in de regio Brabant-noordoost. Innovatieve ontwikkelingen worden ondersteund en gefaciliteerd en dat geldt ook voor startend en innovatief ondernemerschap in deze sector.

Het arbeidsmarktbeleid is vanouds een belangrijk onderdeel van gemeentelijk beleid. De gemeente Heusden is onderdeel van de arbeidsmarktregio Midden-Brabant ofwel Hart van Brabant en werkt dus intensief samen met de regio Tilburg. De samenwerking met de drie Langstraatgemeenten gaat nog verder; de Langstraat vormt min of meer een arbeidsmarkt op zich en de drie gemeenten werken op dit gebied al vele jaren samen, de laatste jaren met één uitvoeringsorganisatie op het gebied van participatie en sociale werkvoorziening Baanbrekers. Doelstelling is dat alle inwoners kunnen meedoen, kunnen participeren aan het maatschappelijk leven. Iedereen moet de kans krijgen om in zijn eigen levensonderhoud te voorzien. De gemeente levert een bijdrage via Social Return, via het maatjesproject, maar vooral via samenwerking met Overheid, Ondernemers, en Onderwijs (de drie O’s). Op allerlei manieren probeert men de aansluiting van mensen zonder werk op de arbeidsmarkt te verbeteren.

Nog een belangrijk aspect van het economisch beleid: de vrijetijdseconomie. Midden-Brabant is druk bezig om zich nadrukkelijk op dit gebied te manifesteren. Zo druk dat ik daar volgende week uitgebreid op wil terug komen.

Kees Musters

Drunen, vrijdag 26 juni 2015

Volg mij ook met korte berichtjes op:     www.twitter.com/keesmusters

 

 

Nieuwe zaken & columns

Actuele Zaken

Supermarktdag zaterdag 22 juni

Komende zaterdag 22 juni, organiseert Gemeentebelangen een supermarktdag. Hierbij gaan de leden van de fractie op pad en zullen zij de verschillende kernen bezoeken om

Lees meer
Actuele Zaken

Openbare bijeenkomst Gemeentebelangen Maandag 10 juni, 20.00 uur

𝗛𝗼𝗲 𝗴𝗮𝗮𝘁 𝗛𝗲𝘂𝘀𝗱𝗲𝗻 𝗱𝗲 𝗸𝗼𝗺𝗲𝗻𝗱𝗲 𝗷𝗮𝗿𝗲𝗻 𝘃𝗲𝗿𝗱𝘂𝘂𝗿𝘇𝗮𝗺𝗲𝗻? Bij deze nodigen wij jullie uit voor de openbare bijeenkomst Gemeentebelangen, waarbij met de fractieleden over allerlei thema’s

Lees meer