De gemeentelijke infopagina
Deze week werden de politieke werkzaamheden in onze gemeente Heusden weer opgepakt. De eerste raadscyclus is begonnen met de drie welbekende informatievergaderingen. Afgelopen dinsdag was er Bestuur en Beheer en het belangrijkste agendapunt voor onze inwoners was ongetwijfeld de vraag “Wat gebeurt er met de wekelijkse gemeentelijke informatiepagina in de Heusdens Courant (voorheen in De Scherper)?”. Wat is er namelijk aan de hand?
De wekelijkse informatiepagina biedt al sinds jaar en dag veel informatie aan onze inwoners en uit reacties blijkt steeds weer dat die pagina ook best intensief gelezen wordt. Toch gaat de wereld van digitalisering steeds verder. De regelgeving in onze gemeente (gemeentelijke verordeningen) worden al sinds 2014 gepubliceerd via een website van de overheid, het zgn. elektronische gemeenteblad ofwel www.officielebekendmakingen.nl . Met ingang van 2018 moeten vele andere mededelingen zoals aanvragen (omgevings-)vergunningen, de zgn. overige algemene besluiten, ook via dat kanaal gepubliceerd worden. Dat is geen keuze van de gemeente, nee dat wordt wettelijk verplicht. De gemeente Heusden wil daar nu al mee beginnen en daarom stond er op de agenda afgelopen dinsdag een voorstel om een Verordening elektronische kennisgeving vast te stellen. De gemeenteraad zal daar in de eerstkomende raadsvergadering een besluit over gaan nemen. Maar wat is het gevolg daarvan voor de wekelijkse gemeentelijke infopagina in de krant. Blijft die gewoon zo doorgaan of gaat die geheel vervallen of krijgen we in de toekomst een aangepaste infopagina.
Digitale informatievoorziening is natuurlijk de toekomst. Veel mensen, vooral jongeren, lezen geen kranten meer of kijken niet of nauwelijks naar nieuwsuitzendingen op televisie. Zij krijgen informatie op allerlei andere manieren via internet, vaak veel sneller, beknopter en vooral op momenten dat het hun uitkomt. Als ze al belangstelling hebben voor de gemeentelijke informatie, dan zullen zij de gemeentelijke informatiepagina ook wel via internet lezen. Voor de smartphonegebruikers onder ons is die elektronische informatie alleen maar een stuk gemakkelijker. Er is een buurt app die je kunt gebruiken, je kunt gebruik maken van een emailabonnement (gratis) waarbij de gemeentelijke informatie automatisch elke week in je mailbox komt, kortom voldoende voorzieningen om de informatie tot je te nemen. Voor die mensen zal het verdwijnen van de gemeentelijke informatiepagina in de krant geen probleem vormen.
Maar er is nog altijd een behoorlijk grote groep mensen die wel graag gebruik maken van de informatie uit de krant. Mensen die nooit gebruik maken van computers en dus ook niet van internet, of mensen die best een nieuwspagina, een facebook- of een twitterpagina kunnen bezoeken en lezen maar verder niet zo bedreven zijn in het gebruik van internet. Of mensen die best met internet kunnen omgaan, maar die toch een signaal nodig hebben om iets te gaan opzoeken. En dat signaal krijgen ze dan uit de krant. Voor die naar mijn overtuiging toch nog best grote groep mensen blijft de informatievoorziening op papier van groot belang. En los van de informatievoorziening, de gemeentelijke informatiepagina kun je ook zien als een soort extra dienstverlening aan je burgers; bovendien is die pagina ook een uitstekend PR-middel voor de gemeente.
Deze week werd dan ook duidelijk dat de gemeentelijke infopagina vooralsnog gewoon blijft bestaan, maar dat neemt niet weg dat er in de toekomst toch wel veranderingen aan zitten te komen. Te verwachten is dat het gebruik van de papieren informatie steeds verder zal afnemen en dus ligt het voor de hand om de informatievoorziening via dat kanaal stukje voor stukje af te bouwen, nog niet op korte termijn, maar toch wel binnen enkele jaren. Dat wil niet zeggen dat de papieren informatie helemaal zal verdwijnen, maar de digitalisering neemt wel een steeds grotere plaats in. De vorm van informatievoorziening zal in de komende maanden nog met diverse betrokkenen besproken worden, o.a. bijvoorbeeld met ouderenorganisaties. Aan de hand daarvan zal in de toekomst verdere besluitvorming plaats vinden, maar vooralsnog blijft de gemeentelijke infopagina gewoon bestaan, NU maar ook Morgen.
Kees Musters
Drunen, vrijdag 27 januari 2017
Volg mij ook met korte berichtjes op: www.twitter.com/keesmusters