Search
Close this search box.

Actuele Zaken & Columns.

29-01-2021: Sportaccommodaties

Deel deze column:

SC Elshout heeft het goed voor elkaar

Vorig jaar ben ik geรซindigd met een stukje over grote investeringen in Die Heygrave, het binnenzwembad in onze gemeente Heusden. Laat ik dit jaar maar beginnen met een investering in een andere sportaccommodatie en wel een nieuw kleedgebouw voor SC Elshout.

De sportclub is wel aan een nieuwe kleedaccommodatie toe. De huidige voorziening dateert alweer uit begin jaren 60, voldoet op geen enkele wijze meer aan de eisen die we tegenwoordig stellen aan dit soort gebouwen en is bovendien ook te klein. De vereniging is in de loop der jaren sterk gegroeid. In de jaren 80 werden al twee kleedlokalen bijgebouwd om die groei op te vangen. Afgelopen jaren hebben club en gemeente overlegd om te komen tot een nieuwe kleedaccommodatie die voldoende ruimte biedt (de club heeft volgens landelijke normen recht op 8 kleedlokalen) en die ook kan voldoen aan duurzaamheidseisen zoals die tegenwoordig gelden. De gemeente is alleen verantwoordelijk voor de kleedlokalen; SC Elshout zelf investeert tegelijkertijd ook in een nieuwe kantine en bestuurskamer e.d.

SC Elshout heeft speciaal voor dit project een bouwteam samengesteld, bestaande uit leden die op diverse bouwkundige terreinen deskundig zijn. Mensen die op hun terrein verstand van bouwen hebben en die bovendien vaak een jarenlange affiniteit met de club hebben, een ideale combinatie. In overleg met de gemeente is er een mooi plan gemaakt dat in een informatievergadering vorige week gepresenteerd werd. Niet alleen de inzet van SC Elshout bij de totstandkoming van het plan oogstte lof, ook de plannen zelf werden goed ontvangen. Naar verwachting zal het raadsbesluit over enkele weken dan ook geen enkel probleem opleveren. Het plan oogstte alom lof bij de diverse fracties. De ambitie is om het nieuwe gebouw zo circulair en duurzaam mogelijk te bouwen. Er liggen drie scenarioโ€™s die allemaal gasloos zijn. Uiteindelijk is gekozen voor een tussenvariant waarbij in voldoende mate wordt voldaan aan de duurzaamheidseisen die de gemeente op dit gebied stelt.

Bron: Presentatie SC Elshout

De kosten voor de nieuwe accommodatie (in totaal ruim 2,5 miljoen incl. btw) komen voor 16% voor rekening van SC Elshout; 84% komt voor rekening van de gemeente. De eigen bijdrage van SC Elshout komt in totaal uit op 435.000 euro, waarvan 335.000 voor de kleedlokalen en 100.000 voor de kantine. Dat toch wel forse bedrag is voor de club niet volledig te behappen: de club heeft aangegeven maximaal 225 duizend uit eigen middelen te kunnen betalen. De rest wordt verrekend in de jaarlijkse huur van de kleedlokalen. Die huur gaat sowieso omhoog vanwege het feit dat de club twee kleedlokalen extra ter beschikking krijgt. Om de financiering rond te krijgen zal de contributie omhoog moeten en zullen er aanvullend sponsoracties worden opgezet.
Ook de gemeente heeft de financiering nog niet helemaal rond. De totale jaarlijkse kosten van afschrijving en rente, de kapitaallasten, komen uit op ruim 75.000 euro; in de begroting is bijna 41 duizend euro beschikbaar, een kleine 4.000 euro komt nog beschikbaar uit de huurverhoging die SC Elshout moet betalen en voor het restant ad 31 duizend euro heeft de gemeente nog geen dekking beschikbaar. Dat bedrag zal ten laste komen van het begrotingssaldo van 2022 e.v., een soort hypotheek op de toekomst dus. Geen al te fraaie oplossing, temeer omdat dat saldo na de laatste bestuursrapportage al zwaar negatief is. Maar daar zal SC Elshout niet wakker van liggen; zij kunnen komende zomer gaan bouwen aan een nieuwe toekomst van hun club.

Drunen, vrijdag 29 januari 2021

Kees Musters

Volg mij ook met korte berichtjes op:     www.twitter.com/keesmusters           

Nieuwe zaken & columns

Actuele Zaken

Supermarktdag zaterdag 22 juni

Komende zaterdag 22 juni, organiseert Gemeentebelangen een supermarktdag. Hierbij gaan de leden van de fractie op pad en zullen zij de verschillende kernen bezoeken om

Lees meer
Actuele Zaken

Openbare bijeenkomst Gemeentebelangen Maandag 10 juni, 20.00 uur

๐—›๐—ผ๐—ฒ ๐—ด๐—ฎ๐—ฎ๐˜ ๐—›๐—ฒ๐˜‚๐˜€๐—ฑ๐—ฒ๐—ป ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ธ๐—ผ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ ๐—ท๐—ฎ๐—ฟ๐—ฒ๐—ป ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฑ๐˜‚๐˜‚๐—ฟ๐˜‡๐—ฎ๐—บ๐—ฒ๐—ป? Bij deze nodigen wij jullie uit voor de openbare bijeenkomst Gemeentebelangen, waarbij met de fractieleden over allerlei themaโ€™s

Lees meer