Search
Close this search box.

Actuele Zaken & Columns.

13-12-2013: Woningbouw

Deel deze column:

Bouwen op eigen grond

Vorige week heeft het college de nieuwe woningbouwplanning voor de jaren tot 2030 vastgesteld. Jaarlijks wordt deze planning geactualiseerd. Dit jaar waren we natuurlijk extra alert op dit besluit. Begin dit jaar heeft het college namelijk besloten om woningbouw op eigen grond niet meer toe te staan. De raad heeft echter in maart een motie aangenomen waarin het college de opdracht meekreeg om die beleidsregel weer in te trekken. Wij gingen er van uit dat dit zondermeer ook zou gaan gebeuren en dat blijkt nu ook het geval te zijn. In de nieuwe woningbouwplanning is rekening gehouden met de mogelijkheid van bouwen op eigen grond.

De woningbouwplanning wordt elk jaar geactualiseerd en is gebaseerd op de provinciale prognoses t.a.v. bevolkingsgroei en woningbehoeften. Deze provinciale prognose loopt tot 2030 en geeft aan dat het aantal woningen in de gemeente Heusden moet groeien met 3.770 woningen in de periode 2012 โ€“ 2030. Die groei is noodzakelijk om de eigen bevolkingsgroei op te vangen maar ook in verband met de groei van het aantal kleine huishoudens. De gemiddelde woningbezetting blijft ook in de komende jaren verder dalen en dus zijn er ook daardoor extra woningen noodzakelijk.

Die 3.770 woningen vanuit de provinciale prognose gaan we in de komende jaren niet redden. De nu vastgestelde gemeentelijke woningplanning komt niet verder dan 3.459 woningen incl. de al in 2012 gerealiseerde 143 woningen. Dat komt o.a. doordat enkele woningbouwlocaties zijn afgevallen zoals de Kees Klerkxstraat in Vlijmen. Maar deze planning is en blijft een momentopname; de planning wordt elk jaar bijgesteld en tot 2030 kan er nog veel gebeuren.

De beleidsmaatregel niet geplande woningbouw is met dit besluit ook weer ingetrokken. Begin dit jaar besloot het college om niet meer mee te werken aan woningbouwplannen die niet in de planning waren opgenomen. Dat gold dus ook voor woningbouw op eigen grond door particulieren. De fractie Gemeentebelangen was het daar nadrukkelijk niet mee eens en stelde schriftelijke vragen. Ook het CDA stelde de kwestie via een brief aan de orde. Bij de beantwoording van die brieven bleek dat het college het besluit genomen had omdat de particuliere bouw concurreerde met de gemeentelijke bouwplannen. Elke woning die op particuliere grond gebouwd wordt, leidt er toe dat er minder gemeentelijke bouwkavels verkocht worden en dus gaat die particuliere bouw ten koste van de gemeentelijke grondexploitatie. Dat mag dan zo zijn, maar wij waren toch van mening dat particuliere bouwplannen op die manier niet getoetst mogen worden. Al of niet toestaan van particuliere woningen moet gebaseerd zijn op ruimtelijke argumenten. Een motie van Gemeentebelangen en CDA werd in maart jl. door een overgrote meerderheid van de raad aangenomen.

Het heeft even geduurd en Heusden Transparant stelde zelfs al vragen. Maar het college kon er natuurlijk niet omheen, ook zonder die brief van Heusden Transparant. Een motie van de raad kun je niet zo maar naast je neer leggen. En anders is de fractie Gemeentebelangen niet te beroerd om de eigen wethouder daar zo nu en dan aan te herinneren. In de nieuwe woningplanning is de bouw op eigen grond dan ook weer mogelijk gemaakt. Het college heeft de gewraakte beleidsmaatregel ingetrokken en particulieren met eigen grond kunnen dus weer bouwplannen indienen. Uiteraard worden die plannen dan wel getoetst aan het geldende bestemmingsplan want daar moet je natuurlijk wel aan blijven voldoen.

 

Drunen, vrijdag 13 december 2013

Kees Musters

Volg mij ook met korte berichtjes op: www.twitter.com/keesmusters

Nieuwe zaken & columns

Actuele Zaken

Supermarktdag zaterdag 22 juni

Komende zaterdag 22 juni, organiseert Gemeentebelangen een supermarktdag. Hierbij gaan de leden van de fractie op pad en zullen zij de verschillende kernen bezoeken om

Lees meer
Actuele Zaken

Openbare bijeenkomst Gemeentebelangen Maandag 10 juni, 20.00 uur

๐—›๐—ผ๐—ฒ ๐—ด๐—ฎ๐—ฎ๐˜ ๐—›๐—ฒ๐˜‚๐˜€๐—ฑ๐—ฒ๐—ป ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ธ๐—ผ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ ๐—ท๐—ฎ๐—ฟ๐—ฒ๐—ป ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฑ๐˜‚๐˜‚๐—ฟ๐˜‡๐—ฎ๐—บ๐—ฒ๐—ป? Bij deze nodigen wij jullie uit voor de openbare bijeenkomst Gemeentebelangen, waarbij met de fractieleden over allerlei themaโ€™s

Lees meer